Hidžab prvi put u istoriji u Skupštini Srbije

  • 25.06.2020. 20:51

U budućem sazivu Skupštine Srbije, ukoliko ne bude značajnijih promijena izbornih rezultata, biće 12 narodnih poslanika iz sandžačkih gradova, a među njima je i dr. Misala Pramenković iz Novog Pazara, koja će u tom slučaju biti prva žena u istoriji Srbije s hidžabom u republičkom parlamentu.

Njen ulazak u republički parlament jedna od najzanimljivijih tema u regionalnim medijima.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi ,,Gazi Isa-beg''. Potpredsjednica je Stranke pravde i pomirenja koju predvodi Muamer Zukorlić, a odbornik je postala u maju 2016. godine.

Do sada se prilikom zastupanja načela svoje stranke bavila zaštitom i afirmacijom porodice, žene i djeteta.

Zukorlić: Značajan iskorak u kulturno-civilizacijskom smislu

- Što se tiče poslanice dr Misale Pramenković, ona je treća na listi i za očekivati je bilo da bude izabrana. Ono što je javnosti skrenulo pažnju jeste da je ona pod hidžabom. Sa moje tačke gledišta to nije ništa čudno, narod bira predstavnike iz svojih redova - kaže Zukorlić.

Prema njegovim riječima, u kulturno-civilizacijskom smislu to predstavlja značajan iskorak i šalje važnu poruku.

- Ja sam već iz Kuvajta i nekih arapskim muslimanskih zemalja dobio čestitke. To je zapalo za oči više nego neki drugi rezultati. Video sam da to razumeju kao kapacitet Srbije da svim svojim građanima omogući da budu zastupljeni u Narodnoj skupštini bez obzira na verske, etničke i druge razlike - rekao je Zukorlić.

On podsjeća da je stav njegove stranke da svi građani treba da imaju iste šanse, i žene u hidžabu i žene bez hidžaba, odnosno i žene i muškarci, navodeći da su se za to zalagali kroz dosadašnje političko djelovanje.

Predsjednik SPP poručuje i da je dr Misala Pramenkovioć doktor nauka, ugledna profesorka i majka četvoro djece. Primjer žene koja je uspjela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.

Тагови: