Mogući razlozi smjene

Haradinaj se oteo kontroli, nije pričao sa Tačijem, nije slušao američke instrukcije

  • 20.07.2019. 10:49

Ostavka Ramuša Haradinaja odblokiraće i restartovati pregovore Beograda i Prištine, saznaje "Blic". Takse koje je uvela vlada u Prištini biće privremeno suspendovane.

Ramuš Haradinaj podnio je juče neopozivu ostavku na mjestu predsjednika vlade u Prištini, a kao razlog naveo je to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine. Prema saznanjima "Blica," u posljednjih nekoliko mjeseci već je ispitano oko 20 svjedoka u slučaju protiv Haradinaja.

Suštinski pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova već duže vrijeme su blokirani zbog uvođenja taksa na robu iz Srbije na kojima je insistirao Ramuš Haradinaj.

Prema saznanjima "Blica", Haradinaju je sugerisano iz svih centara moći da takse suspenduje kako bi Beograd i Priština opet sjeli za sto. Tokom perioda koji je proveo na čelnoj funkciji u prištinskoj vladi Haradinaj je bio izričiti protivnik bilo kakve korkecije granica i kompromisa između Beograda i Prištine.

"Haradinaj se oteo kontroli, čak i kada je o Amerikancima riječ. Apsolutno nije htio da sluša ničije sugestije. Takav agresivan stav i potezi koji su usljedili, Beograd i Prištinu su vodili u stanje zamrznutog konflikta, koji prate sporadični incidenti na terenu", kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova u Prištini.

On dodaje da je Haradinaj odbijao i razgovore sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem i predsjednikom prištinskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

"Ramuš Haradinaj mogao je u Hagu da ode i kao svjedok. Od kako je fomiran Sud za zločine OVK promijenjen je tužilac i sada je na čelu tužilac koji praktično odgovara američkoj administraciji", kaže izvor "Blica".

Haradinaj kao osumnjičeni u Hagu je - ili privremeno čišćenje političke scene u Prištini ili je međunarodna zajednica krenula u trajno čišćenje - što ćemo videti po naredim osumnjičenima.