Četiri kamiona

Haradinaj šalje albansku robu na sjever Kosova

17:29, 01.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj tokom popodneva će uputiti četiri kamiona albanskih trgovinskih lanaca na sjever Kosova, i to uz asistenciju Kfora i Kosovskih bezbjednosnih snaga, saznaju "Večernje novosti".

Nakon što su privrednici sa sjevera Kosova jutros kao znak protesta zbog ogromnih taksi koje je Priština uvela prije više od sedam mjeseci stupili u štrajk i nisu otvorili svoje objekte - od prodavnica do frizerskih salona, list navodi da je namjera Haradinaja da sa kamiona prodaju namirnice stanovništvu četiri srpske opštine - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. 

Haradinaj je, reagujući na odluku privrednika sa područja opština Zubin potok, Leposavić, Zvečan i sjeverna Kosovska Mitrovica da zatvore poslovne objekte, na svojoj "Fejsbuk" stranici objavio da privremena kosovska vlada, u saradnji sa kosovskim preduzećima, otvara maloprodajne objekte u tim opštinama "da bi zaštitila građane". 

On je naveo da njegov kabinet, u saradnji sa poslovnom zajednicom i vlasnicima privrednih preduzeća sa Kosova, a poslije konsultacija sa svim relevantnim institucijama, "organizovao otvaranje maloprodajnih objekata u opštinama na sjeveru Kosova". 

Haradinaj je situaciju na sjeveru Kosova ocijenio "kao simulaciju humanitarne katastrofe i kao još jedan neuspio pokušaj Srbije da destabilizuje situaciju na Kosovu". 

On je naglasio da je "Kosovo danas još jednom dalo institucionalni odgovor na orkestrirane akcije Srbije".