Premijer Kosova

Haradinaj proglasio Dan zastave Albanije neradnim na Kosovu

  • 20.11.2019. 17:15

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, proglasio je praznik Reublike Albanije Dan zastave, 28. novembar, za neradni dan na kosovskoj teritoriji.

"Donio sam odluku da se 28. novembar proglašava neradnim danom na teritoriji Republike Kosovo, kako bi se poštovale vrijednosti albanske nacionalne tradicije", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

On kaže da je takvu odluku donio motivisan istorijskim, tradicionalnim i političkim razlozima.

Pokret Samoopredjeljenje, Aljbina Kurtija, koji je kandidat za novog kosovskog premijera saopštio je ranije da će u Tirani organizovati "Marš za jedinstvo".

Iz tog pokreta je tada saopšteno da marš nema za cilj najavljivanje zahtjeva za nacionalno ujedinjenje, već je, kažu, usmjeren na zahtjeve za ekonomske i političke promjene.

"Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik, jer je to neostvareni projekat. Tog dana se sjećamo na Deklaraciju o nezavisnosti Albanije, za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspješna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembar životni projekat, koji poziva na društvene, ekonomske i političke promjene, na veću bezbjednost i na društveni napredak", saopšteno je iz Samoopredjeljenja.

Navljeno je i da će marš krenuti iz centra Tirane do spomenika komandantu bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ademu Jašariju.

Inače, 28. novembra obilježava se Dan zastave Albanije, sjećanje na dan kada je 1912. godine potpisana Deklaracija o nezavisnosti albanske države.

I Albanci sa teritorije Kosova tradicionalno obilježavaju taj dan, kada je Priština i opštine sa većinskim albaskim staovništvom okićena zastavama Republike Albanije.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.