Međunarodna zajednica pogriješila

Haradinaj: Priča o razmjeni teritorije u jednom trenutku bila ozbiljna

17:48, 25.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da su građani i kosovska vlada evroatlantski orijentisani i da ih, kao takve niko ne može izolovati.

"Mogu postojati nesporazumi u vezi neke teme i normalno je da nesporazumi postoje, jer i u porodici toga ima. Ali, mi smo evroatlanski narod i niko nas nikada ne može izolovati", rekao je Haradinaj za Radio Slobodna Evropa upitan da li Kosovo rizikuje međunarodnu izolaciju zbog takvog stava Prištine prema taksama uvedenim na proizvode iz Srbije i BiH.

Haradinaj je ponovio da je Priština spremna za dijalog, ali bez uslovljavanja ukidanjem takse.

"Mi smo za to da se dijalog nastavi bez uslova, jer dijalog nema alternativu i ne može da se uslovljava. Spremni smo za dijalog već danas, Kosovo je spremno, uradilo je svoj domaći zadatak, postigli smo državnu platformu, imamo državnu delegaciju i spremni smo da idemo u bezuslovni dijalog", izjavio je Haradinaj.

Govoreći na temu teritorijalne razmjene, Haradinaj je rekao da je priča o tome u jednom trenutku bila ozbiljna.

"Ne mogu da potvrdim od koga i kako, ali u određenom trenutku ta opcija je predstavljena i najveća greška je bila kada su međunarodna zajednica i regionalni lideri tu opciju stavili u opticaj. Napuštanje dijaloga o normalizaciji odnosa u zamjenu za dijalog o teritoriji ili granicama je skoro povratak u prošlost. Ko god je pomogao tu agendu, taj nije uradio dobro regionalnom miru i šire", rekao je Haradinaj.

On i dalje smatra da Kosovo i Srbija treba da se međusobno priznaju unutar postojećih granica i na to, kako kaže, ne treba da se gleda kao na izvinjenje, već na mogućnost da se krene napred.

"Za Kosovo, priznanje bi značilo i pomirenje, ne zakonska amnestiju, već pomirenje i napredovanje iz tragične prošlosti koja je i dalje prisutna, i dalje ima nestalih, imamo žrtve seksualnog nasilja... Verujemo da bi to bila prekretnica za mir, ne samo između nas i Srbije, već bi to bila i konsolidacija Zapadnog Balkana", kazao je Haradinaj.