Uslovljavanje taksama

Haradinaj pomijera granice, traži ratnu odštetu od Srbije

  • 27.04.2019. 16:44

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, najavio je da će "Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije", mada ne misli da će to pitanje moći da se riješi na predstojećem samitu u Berlinu.

"To je bitno pitanje koje moramo riješiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu riješiti", rekao je Haradinaj za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija "izneti neke stavove, neki doprinos", ali da ne očekuje da će biti "nekog uspjeha".

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove sa Hašimom Tačijem, ali i da "nema promijena" njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama.

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmjene teritorije, kao rješenje pominje novi termin "dvostruki suverenitet", i na pitanje šta je kompromis za vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa "starim pričama, razgraničenje, ili razmijene teritorije".

"To su priče iz prošlog vijeka. U Berlin idemo više s tim kako riješiti posljednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom", tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se "priznanje mora dogoditi".

U suprotnom, kako je zaprijetio, "Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći napred, i u isto vrijeme će izgubiti ulogu u regionu".

"Za Srbiju i srpski narod što prije priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu", smatra Haradinaj.

On je ponovio i da će "dok je situacija ovakva" takse ostati, ali i da se "to može riješiti kroz priznanje".

Prema njegovim riječima, Srbija bi priznanjem Kosova nešto politički izgubila, ali bi dobila tržište i time veći uticaj u regionu "kao ekonomska sila".