Kosmet

Haradinaj napustio sastanak s američkim zvaničnicima

  • 27.02.2019. 20:21

Sat i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj izašao je iz kabineta predsjednika tzv. Kosova Hašima Tačija.

Haradinaj po izlasku sa sastanka sa predstavnicima Trampove administracije nije želio da komentariše o čemu je razgovarano.

U prolazu, Haradinaj je, kako prenosi prištinska Gazeta samo kratko rekao: "Želim vam dobrodošlicu sutra". 

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Ekspres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.

Sastanku nije prisustvovao ni predsjednik parlamenta Kadri Veselji. Do sastanka s delegacijom američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu mjeru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Ekspres piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administacijom SAD po pitanju taksi.

Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubjedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji ne prisustvuje ovom sastanku.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posjete tokom koje su se sastali s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Oni su u Beogradu potvrdili da se SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i podršku suspenziji nametnutih taksi.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.