Haradinaj poriče sukob

Haradinaj izvrće Mogerinijeve činjenice: Nismo prekinuli razgovor zbog taksi

14:01, 13.03.2019.
Thumbnail
Nedostatak transparentnosti, podsticanje prijedloga za razmjenu teritorija doveli su do izlaska dijaloga "iz šina" između Beograda i Prištine, a ne takse, ocijenio je ovog jutra kosovski premijer Ramuš Haradinaj, komentarišući jučerašnju izjavu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Federike Mogerini, koja je ponovila da je za nastavak dijaloga neophodno ukidanje ove mjere.

I dok Mogerini navodi da će nakon što se takse ukinu odmah sazvati novi sastanak u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, kosovski premijer ponavlja da on ne treba da se povezuje sa taksama.

Ocjenjuje da su razlozi za obustavu dijaloga između Beograda i Prištine zapravo „nedostatak transparentnosti, podsticanje prijedloga za razmjenu teritorija i neuspjeh u sprovođenju postojećih sporazuma“.

"Dijalog se može i treba nastaviti i ne treba da se povezivanje sa taksama“, poručio je kosovski premijer u svojoj objavi na Tviteru.

Haradinaj je u prošlosti takođe govorio o tajnim i netransparentnim pregovorima u Briselu, optužujući Federiku Mogerini da ih je ona predvodila.

On je ubrzo nakon izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koja je uzburkala kosovsku i srpsku javnost, da je „razgraničenje jedan od zvaničnih predloga Srbije“ za rješavanje kosovskog pitanja, poručio Mogerini da bi bilo bolje „da sa tim izađe na vidjelo“.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič ubrzo je navode kosovskog premijera odbacila kao neistinite.