Poslije uvođenja taksi

Haradinaj i Zaev preuzeli kontrolu nad prometom robe

  • 31.01.2019. 09:11

Premijeri samoproglašenog Kosova i Makedonije Ramuš Haradinaj i Zoran Zaev su, poslije uvođenja prištinskih taksa na robu iz centralne Srbije, preuzeli kontrolu nad prometom, pišu "Večernje novosti".

Od kada je Priština uvela takse na srpske proizvode u novembru, uvoz na Kosmet iz okolnih zemalja pozamašno je uvećan, a iz Makedonije je porastao za oko 40 odsto, navodi se u tekstu. 

Prema izvorima lista, ovome je doprinio i dogovor Haradinaja i Zaeva da se na područje Kosova i Metohije preusmjerava roba iz Makedonije. 

Sagovornici lista kažu da je navodni nacionalni i ekonomski interes samoproglašenog Kosova za Haradinaja u drugom planu, dok mu je primarni cilj preuzimanje kontrole nad prometom velikih količina robe široke potrošnje, i to preko osoba bliskih njemu i Zaevu. 

Haradinajevi saradnici procijenili su da dogovor o plasiranju robe bez potrebnih deklaracija iz Makedonije na Kosmet ne bi mogao da se realizuje ako bi na čelu Državne fitosanitarne laboratorije ostao neko ko nije pod njihovom kontrolom. 

Zbog toga su, kako prenose izvori lista, kulminirali pritisci za smjenu direktora makedonske Državne fitosanitarne laboratorije kako bi bio imenovan čovjek od povjerenja. 

Epilog je da je dosadašnji prvi čovjek ove laboratorije Miodrag Stevanović, član Srpske napredne stranke Makedonije, praktično skrajnut 3. januara, a glavnu riječ vodi Seat Šasimanovski, piše list. 

Haradinaj i Zaev neformalno su se sastali 13. januara na aerodromu u Prištini i njihovu fotografiju na svom "Fejsbuku" je objavio Haradinaj. 

Pojedini makedonski privrednici ocijenili su da biznismeni ne bi smjeli da se pretjerano raduju i koriste priliku zbog situacije u kojoj se našla srpska privreda, a na kojoj profitiraju zemlje regiona, jer to može biti pogrešno protumačeno od Srbije, tako da ona u budućnosti ograniči ili zabrani izvoz nekih makedonskih proizvoda. 

Od 21. novembra, kada su takse uvedene, do kraja januara, prema podacima Beograda, načinjena je šteta od 66,2 miliona evra, za koliko je manje robe plasirano na Kosmet. 

U decembru prošle godine roba iz centralne Srbije činila je 1,7 odsto uvoza na Kosmet, dok je u istom mjesecu 2017. godine to bilo 15,7 odsto. 

Prema podacima iz Skoplja, makedonski izvoz na Kosmet u decembru je iznosio više od 18 miliona evra, dok je u istom mjesecu 2017. iznosio 13 miliona evra. 

Istovremeno, uvoz na Kosmet povećan je iz Albanije za 60 odsto, iz Bugarske za 50 odsto, iz Grčke za 114 odsto.