Brnabić o “pozivu” u Prištinu

Haradinaj baca prašinu u oči EU i SAD

  • 06.03.2019. 16:33

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je da premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, navodnim pozivom Beogradu na sastanak premijera zemalja zapadnog Balkana, pokušava da baci prašinu u oči EU i SAD, a zapravo čini sve da nikada ne dođe do nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Brnabićeva je rekla da nije ni dobila poziv na sastanak, za koji je Haradinaj rekao da će biti održan početkom aprila u Prištini. 

"NJegov posao izuzetno je lak ukoliko želi da ga radi - da jednostavno implementira sporazume koji su ranije dogovoreni, kako bi pokazao da su oni odgovorni partneri na čiju riječ može da se računa", rekla je Brnabićeva. 

Ona je istakla da Haradinaj prije svega ukidanjem taksa na robu iz centralne Srbije i BiH treba da počne da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazum, a onda da počne konačno da sprovodi i dogovoren i potpisan Briselski sporazum time što će oformiti Zajednicu srpskih opština. 

Brnabićeva je naglasila da jedino što je jasno jeste da Haradinaj sporazume ne želi da poštuje. 

"Ono što je novo jeste da on čak ni dogovore sa SAD više ne želi da poštuje", rekla je Brnabićeva za Tanjug. 

Ona je navela da sve što Haradinaj radi ima za cilj dalju destabilizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i to da dijalog nikada ne bude nastavljen. 

"Kada je Haradinaj ponovio da Priština neće ukinuti takse nije se obraćao Beogradu nego onima koji su od njega tražili da ih ukine. Time je odgovorio i EU, ali i SAD", istakla je Brnabićeva. 

Brnabićeva je rekla da partnere iz Prištine posebno treba da brine to što, prema najnovijim podacima UNDP-a, čak 95 odsto Srba na Kosovu i Metohiji svakoga dana živi u strahu. 

Ona je istakla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i da nijednim potezom neće dodatno pogoršavati odnose sa Prištinom, te da će se uvijek ponašati odgovorno. 

Haradinaj je najavio da će početkom aprila u Prištini biti održan sastanak premijera zemalja zapadnog Balkana na kojem će biti i premijer Srbije Ana Brnabić. 

On je, kako prenosi prištinska "Koha", na jučerašnjoj sjednici vlade samoproglašenog Kosova zatražio od članova kabineta da odobre inicijativu za okupljanje svih regionalnih lidera, kao i evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana.