Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade

Handke: Ponosan sam što su Srbi moj uspjeh shvatili kao svoj

  • 16.10.2019. 12:30

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Petar Handke izjavio je da je ponosan što su Srbi ovo priznanje shvatili kao svoju nagradu i naglasio da bi volio ponovo da ode u Veliku Hoču na Kosovu i Metohiji i tu provede neko vrijeme jer mu prija duhovnost tog mjesta.

"Ako žele da me prime, htio bih da ih zamolim da mi nađu neko mjesto gdje mogu da spavam i pišem", rekao je Handke za Večernje novosti i najavio da će, vjerovatno, u novembru doći u Beograd.

Osvrćući se na svoje veze sa Srbima, Handke je rekao da je sve što je radio bilo "korektno i neophodno".

"Ne znam da li postoji istina, ali to nisu bile laži", rekao je Handke i naglasio da je Balkan patio, ne samo vijekovima, već, možda, od početka istorije.

On je naglasio da je "to proizvelo ekstremne ljude, izuzetno ranjive ili izuzetno dobre".

"Nema sredine - ili su to bića koja su primjer za cjeli svijet ili ostali koji su suprotno od toga. Evidentno je da je to u Srbiji stvorilo izuzetna bića", rekao je Handke.

Upitan zašto su mnogi na Zapadu toliko opsjednuti njegovim odnosom prema Srbiji i bivšoj Јugoslaviji, Handke je naveo da su ga, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, novinari, koji su došli pred njegovu kuću, pitali samo o tome, a ne o njegovom djelu jer očigledno nisu pročitali nijednu njegovu knjigu.

"Bez uzvišenosti i najmanje učtivosti, ušli su kao horda da mi direktno prkose, u mojoj sopstvenoj bašti", rekao je austrijski pisac.

Handke je istakao da oni sami takvo ponašanje nazivaju - balkanskim.

"Spolja su sladunjavi, a iznutra, istovremeno potpuno slijepi. Izgledaju veoma civilizovano, a u stvari su grubijani. Ništa ne znaju. Pozvao sam ih da uđu, ali je trebalo sve da ih izbacim. Sljedećeg jutra sam se pitao - zašto ih nisam šutnuo", rekao je Handke i dodao da su njihove kritike lišene bilo kakvog smisla i da nisu uspjele da mu pokvare zadovoljstvo.

Govoreći o današnjoj Evropi, Handke je ukazao da su u takozvanoj Evropi ukinute granice, a da je u bivšoj Јugoslaviji "postalo gore nego što je bilo".

"Stvorena je Evropa koja je izgubila dušu. Hajde da, ipak, kažem da je tu dušu gotovo izgubila", poručio je Handke.

Тагови: