Handke dobija Karađorđev orden za Sretenje

15:24, 14.02.2020.
Izvor: Tanjug
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće nobelovca Petera Handkea Ordenom Kararđorđeve zvijezde prvog stepena povodom Sretenja.

Predsjedniku Češke Milošu Zemanu biće uručen Ordeno Republike na lenti.

David Vujović, posljednji preživjeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", ponijeće Orden Kararđorđeve zvijezde prvog stepena, dok će isto priznanje drugog stepena ove godine pripasti srpsko-američkoj bionženjerki, profesorki biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prof. dr Gordani Vunjak Novaković.

Karađorđev orden trećeg stepena ide u ruke urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu prof. dr Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umjetnosti. Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obilježava stogodišnjicu osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mjesta Asprovalta.

Na ovaj način sestrinstvu se odaje posebna zahvalnost za nesebičnu ljubav prema srpskom narodu.

One su u srpskom narodu ostale upamćene, između ostalog, i zbog toga što su tokom 1995. godine primile više od 1.000 izbjegle srpske djece tokom akcije "Oluja", napravile srpsku školu, krštavale ih i odgajale.

Sretenjski orden drugog stepena dobiće i dvije gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, isto priznanje trećeg stepena pripalo je "Politikinom zabavniku", Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju "Vuk Karadžić".

Isto priznanje dobiće i novine "Jedinstvo" sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umjetničko društvo "Gradimir", Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obilježava 75 godina rada,

Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog dr Marko Popović.

Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas. Orden bijelog orla sa mačevima (prvi stepen) će i u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, jedinice koja je 1999. godine istrajno i uz velike žrtve branila državnu granicu na karaulama Paštrik i Košare.

Istim znamenjem okitiće se i Vojna akademija, koja obilježava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada.

Vojnoj gimnaziji pripašće isti orden, ali trećeg stepena. Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić" ide na grudi profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića, koji je oteo pušku napadaču na školu (dobitnik Svetosavske nagrade, i priznanja za najplemenitiji podvig godine, koje dodijeljuju "Novosti").

Među dobitnicima ove medalje je i En Pešić, koja je devedesetih godina prošlog vijeka iz rata spasila 300 srpske djece.

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su, između ostalih, Anri Lakaj, predsjednik Memorijala Solunskog fronta, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinarka RTS i autorka filma "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić. Ovo državno odlikovanje posthumno će biti dodijeljeno i Šabanu Šauliću, pjevaču narodne muzike, navode Novosti.