Ruski akademik i istoričar

Guskova: Prirodno bi bilo uključiti Moskvu u dijalog Beograda i Prištine

  • 05.11.2019. 18:27

Ruski akademik i istoričar Jelena Guskova ocijenila je da bi bilo sasvim prirodno da se Moskva uključi u dijalog o rješenju kosmetskog pitanja.

Ona očekuje da će, poslije nedavnih izbora na Kosovu i Metohiji, doći novi ljudi u Prištini, pa će i pregovori možda biti obnovljeni pod nekim novim uslovima.

"Sve zavisi od toga kakav cilj političari postavljaju. Vjerovatno taj cilj i određuje ko treba da učestvuje u pregovaračkom procesu", rekla je Guskova za "Sputnjik".

Ona je dodala da je malo vjerovatno da Moskva može biti mjesto gdje će se voditi pregovori jer kosovski Albanci ne bi na to pristali.

Guskova je podsjetila da su pregovori Beograda i Prištine blokirani krivicom Albanaca koji, kako je rekla, ne žele da naprave ustupke ni po jednom pitanju.

"Niti žele da razgovaraju o razmjeni teritorija, niti da daju prava kosmetskim Srbima, a tim prije ne žele da ukidaju carine", navela je Guskova.

Ona je naglasila da je Beograd sa svoje strane potpuno jasno rekao da prije nego što dijalog bude nastavljen moraju biti ukinute takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i da moraju biti poštovana prava Srba na Kosmetu, određena Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Katarina Entina iz Instituta za Evropu Ruske akademije nauka rekla je vjeruje da će se, prije ili kasnije, Rusija uključiti u pregovore jer sadašnji format predviđa, kao što je govorila odlazeća administracija EU, da bilo koje rješenje Beograda i Prištine treba da bude potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, tako da ne može biti prihvaćeno bez saglasnosti Rusije.

"Zato je svakako potrebno učešće Rusije, na ovaj ili onaj način", rekla je Entina.

Ona je ukazala da su Srbi ranije više puta izražavali želju da se Moskva uključi u dijalog.

"Što se tiče aktivizacije samih pregovora, to je nešto što je i te kako poželjno i za Moskvu i za Beograd, a možda čak i za Prištinu", zaključila je Entina. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина