Humanitarac zadržan bez obrazloženja

Gujon: Zabranjen mi je ulazak na KiM na neodređeno

16:26, 10.09.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Francuski humanitarac Arno Gujon rekao je B92 da mu je bez obrazloženja i bilo kakvog roka zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Ranije je javljeno da su pripadnici kosovske policije naveli da on nema dozvolu za posjetu, prema njihovom viđenju, samoproglašenoj državi.

Gujon je za B92 govorio u povratku, na putu ka centralnoj Srbiji, a trebalo je da prisustvuje otvaranju farme živine za potrebe narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije u srpskom selu Prekovce kod Novog Brda. 

“Zabranili su mi ulazak na Kosovo i Metohiju pošto sam im dao srpsku ličnu kartu pri pokušaju ulaska. Rekli su da izađem iz automobila, a carinik je rekao policajcu da me privedu i stave lisice. Taj policajac je bio Srbin i nije mi stavio lisice, ali su me odveli do neke prostorije, pretresali i mene i automobil, zadržali ukupno tri sata. Takođe, poslali su i ekipu bezbjednosnih snaga iz Prištine da me ispituje kao da sam neki kriminalac, zašto idem, gdje idem, kome pomažem, koju organizaciju predstavljam, a ja 14 godina radim ovo, ulazim na Kosovo i Metohiju i objavljujem sve što radimo i na francuskom i na srpskom jeziku“, rekao je Gujon. 

Dodao je i da je vjerovatni povod zadržavanja želja da bude uplašen. 

“Dali su mi zabranu ulaska na Kosmet, bez obrazloženja, bez roka... Doveli su u pitanje i pomoć koju mi pružamo srpskom narodu. Mi kao humanitarna organizacija kontrolišemo čitav lanac, od prikupljanja sredstava u Francuskoj, do konačnog odredišta, pratimo u šta smo uložili novac, znamo kome nosimo pomoć i kome ona ide. Zabrana ulaska na Kosmet dovodi u pitanje čitav naš rad... Kako da razvijam projekte i akcije kada ne mogu da se sretnem sa narodom kome je to upućeno?“, dodao je Gujon. 

Kako je istakao, na Kosmet se zaputio kako bi prisustvovao otvaranju farme za živinu u koju je uloženo 50.000 evra i na kojoj će raditi nekoliko ljudi, a narednih dana je planirana i posjeta škola koje su renovirane dvostruko većim sredstvima. 

“To je ozbiljna pomoć, a ja imam odgovornost prema onima koji doniraju novac i moram da budem tu kada se pomoć pruža. Ne mogu da pomažem iz Pariza... Oni sada ne samo što privode Srbe, već privode i one koji pomažu srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji. To je opasno i šalje lošu poruku svima“, istakao je Gujon. 

Sa njim su zaustavljeni i pripadnici humanitarne organizacije “Srbi za Srbe“, koji su takođe učestvovali u finansiranju i formiranju farme koja je trebalo da bude otvorena. 

“Oni su odmah pušteni, a mene su zadržali... Šta mogu dalje, da se žalim... Ovo je kao da ne dozvole ljekaru da koristi stetoskop... Moj život je vezan za Kosovo i Metohiju od moje 19. godine, ako ne mogu više da odem u Gračanicu, Visoke Dečane... Dovode u pitanje sve što smo radili u prethodnih 14 godina. Ja bih volio da srpskom narodu pomoć nije potrebna, ali jeste, a umjesto da se u tome pomogne, oni zabranjuju i nas“, kaže Gujon. 

Kako je istakao, u kontaktu je sa vladikom Teodosijem i navodi da će stupiti u kontakt sa svima koji mogu da odluče i pomognu. 

“To je pitanje koje se tiče ne samo mene i organizacije, već i ljudi koje pomažemo. Na sva vrata ću da kucam, neći se pomiriti sa ovim. Ovo je velika nepravda“, zaključio je Gujon za B92.net.