Gujon: Srbi u regionu ne uživaju zasluženo poštovanje

  • 15.03.2021. 14:22

U regionu ima 1,6 miliona Srba i "isto toliko razloga da region kaže "hvala" - za toleranciju, rad, na doprinosu kulturnom i ekonomskom", izjavio je danas direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

"Nažalost, svedoci smo da biti Srbin u regionu nije uvek jednostavno i da ne uživamo uvek poštovanje koje zaslužujemo. Često umesto reči hvala dobijemo i reči mržnje, umesto poštovanja - omalovažavanje", rekao je Gujon na sjednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbije u regionu.

On je istakao da ono što je Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Albaniji, Rumuniji, Mađarskoj i Sloveniji zajedničko, to je srpski narod koji je doprinosio razvoju, izgradnji tamošnjih društava i zemalja.

"U svim tim zemljama biti Srbin treba da bude ponos, a ne povod za diskriminaciju i za stid", poručio je Gujon.

On je podsjetio da su Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu i skupštinski Odbor za dijasporu i Srbe u regionu tu zbog poboljšanja položaja Srba.

Gujon ističe da zato Uprava, kao i predstavnici Odbora treba da pitaju pri svakom susretu predstavnike država regiona zašto Srbi nemaju status nacionalne manjine za razliku od njihovih sunarodnika koji to imaju u Srbiji, iako su manje brojni ili zašto je ćirilica potisnuta.

On je najavio da će akcenat Uprave biti na učenju srpskog jezika i rekao da je pokrenuta kampanja za očuvanje srpskog jezika, koji zaslužuje da se njime bavimo.

"Čitam da je francuski jezik u opasnosti zbog sveprisutnog engleskog jezika. Oko 512 miliona ljudi ga govori, a ipak se priča da je ugrožen, a mi sa 15 ili 20 miliona onih koji govore srpski, moramo da budemo svesni, ako se mi ne bavimo srpskim jezikom, niko umesto nas neće", rekao je Gujon.

Gujon je kazao da na godišnjem nivou Uprava raspolaže sa 50 miliona dinara /425.000 evra/ za udruženja Srba iz regiona i 50 miliona dinara za udruženja Srba iz dijaspore, a finansira nje oko 250 projekata.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)