Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Gujon: Nastavak dosljedne borbe za srpski narod

  • 27.11.2020. 10:45

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je da je zahvalan za priliku da kroz institucije Srbije nastavi da radi za srpski narod.

Gujon je, na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, poručio da će se svim snagama boriti za očuvanje i razvoj duhovnog, nacionalnog i kulturnog položaja srpskog naroda izvan matice, njegovo ekonomsko i kulturno umrežavanje sa Srbijom i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Selaković je Gujonu poželio mnogo sreće i uspjeha u radu, uz uvjerenje da će on, kao osvjedočeni borac za bolji položaj srpskog naroda na Kosmetu i borac za istinu o istorijskim događajima u regionu u protekle tri decenije, u tijesnoj saradnji sa institucijama Srbije učiniti značajne pomake u poslovima iz svoje nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On očekuje da će taj organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova nastaviti da dosljedno i prioritetno radi na zaštiti prava i interesa i očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta dijaspore i Srba u regionu.

"Pružanje pomoći u očuvanju i razvoju duhovne, nacionalne i kulturne samobitnosti srpskog naroda izvan Srbije, prije svega u regionu posebno je važno, s obzirom na činjenicu da će uskoro u zemljama u okruženju biti organizovan popis stanovništva", zaključio je Selaković.

Тагови: