Sastanak premijera

Gruzija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

  • 17.07.2018. 16:43

Gruzija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, istaknuto je na sastanku premijera Srbije Ane Brnabić i Gruzije Mamuka Bahtadzea u Tbilisiju.

Brnabićeva i Bahtadze istakli su u razgovoru da su odnosi Srbije i Gruzije dobri i tradicionalno prijateljski i da će u narednom periodu dvije zemlje raditi na intenziviranju saradnje u različitim oblastima, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Brnabićeva, koja je prvi premijer Srbije koji boravi u zvaničnoj posjeti Gruziji, naglasila je da je Srbija "zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima". 

Ona je ocijenila da je princip međusobnog poštovanja, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapređenje odnosa dvije zemlje. 

"Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem takozvanog Kosova u međunarodne organizacije poput Unesko", rekla je Brnabićeva. 

Brnabićeva je rekla da "Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja". 

Brnabićeva i Bahtadze saglasili su se da dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja. 

Gruzijski premijer odao je priznanje Brnabićevoj za uspješno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju u Srbiji. 

Skromna robna razmjena Srbije i Gruzije u prvih pet mjeseci ove godine bila je nešto viša od 2 miliona dolara, dok je u 2017. godini iznosila samo sedam miliona dolara. 

S ciljem unapređenja ekonomske i privredne saradnje, na jesen je planirana posjeta srpskih privrednika Gruziji. 

Tokom prve zvanične posjete Gruziji, Brnabićeva se sastala i sa predsjednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsjednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom. 

U razgovorima je potvrđeno da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski i da postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede. 

Nakon sastanaka, Brnabićeva je prisustvovala svečanom prijemu koji je za učesnike i goste samita Partnerstva za otvorenu upravu organizovao predsjednik gruzijskog parlamenta Kobakhidze. 

Brnabićeva će sutra u Tbilisiju govoriti na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu. 

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. godine. 

Učesnici iz više od 90 zemalja svijeta, među kojima i Srbije, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.