Posljedice NATO bombardovanja

Grujičić: Potrebno očistiti zemlju od Subotice do Prizrena

  • 09.03.2019. 16:13

Član Komisije Skupštine Srbije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Danica Grujičić danas je na tribini u Gračanici na Kosovu ukazala na značaj da se izvrši ispitivanje i sačini analiza posljedica NATO agresije i detaljno očisti cijela Srbija, od Subotice do Prizrena.

Grujučićeva je apelovala da državni organi Srbije podrže rad Koordinacionog tijela čiji je zadatak da utvrdi posljedice NATO agresije i da konačno bude sačinjena analiza zasnovana na naučnim i matematičkim dokazima. 

Ona je istakla da na Kosovu i Metohiji ima mnogo područja, koja su bombardovana, a gdje je boravilo oko 2.500 vojnika koji poslije povratka sa ratišta nisu biti pod nadzorom medicinskih stručnjaka. 

"Ono što moramo uraditi, na čemu insistiram, jeste da se mora uraditi detaljna analiza posledica NATO bombardovanja i detaljno čišćenje cele Srbije od Subotice do Prizrena da bi deci ostavili zdravu sredinu", pojasnila je Grujučićeva. 

Ona je istakla da NATO nije koristio samo bombe sa osiromašenim uranijumom i da mete nisu bili samo vojni ciljevi, kako tvrde oni koji su osmislili bombardovanje bivše Savezne Republike Jugoslavije, već je gađao postrojenja koja su bila na mapi HAZARD-a, u kojima su se nalazile različite vrste hemijskih i drugih otrova. 

Prema njenim riječima, cilj je bio da se zagadi neposredno, a i šire okruženje i izazovu posljedice po zdravlje stanovništva. 

"Oni su namjerno gađali ta postrojenja da bi izazvali ekološku katastrofu i istorijsko zagađenje", ocijenila je Grujučićeva. 

Grujičićeva je istakla da su Albanci u ovom trenutku ugroženiji od Srba s obzirom na broj i gravitaciju, te ukazala na podatke o divljanju malignih i autoimunih bolesti. 

"Sterilitet kod mladih muškaraca je stoprocentno porastao u odnosu na predratni period, broj malignih obolenja je udvostručen", rekla je Grujičićeva, te pozvala da se obilaze "stručnjaci koji su samo prošli pored medicinskog fakulteta". 

Grujičićeva, koja je predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujučić", danas je na tribini "Kako maldi da ostanu na Kosovu i Metohiji" u Domu kulture u Gračanici obećala mladim nadarenim ljudima sa Kosmeta da će im njena fondacija pružiti neposrednu pomoć. 

Prema njenim riječima, bez sveopšte podrške mladim ljudima da ostanu na Kosovu i Metohiji ne može se sačuvati taj najsvetiji dio srpske teritorije. 

Grujičićeva je savjetovala mladima da sami odluče o tome gdje će živjeti i da, ukoliko ne žele da postanu moroni, izbjegavaju korištenje svih vrsta droge, jer je "halabuka" o ljekovitosti marihuane i kanabisa samo želja narko bosova da zarade. 

"Jedino što je dokazano u vezi korištenja opojnih sredstava jeste da one ubijaju mozak", istakla je Grujičićeva. 

Ona je pozvala državne organe Srbije da nikada ne private legalizaciju marihuane već da nađu način i da obezbijede sredstva za Institut "Torlak" jer bez njegovog ponovnog oživljavanja Srbija nikada neće moći da bude samostalna i nezavisna. 

Grujičićeva je napomenula da je na Kosovu i Metohiji prvi put boravila 1991. godine kada su albanski ljekari napustili srpske zdravstvene ustanove i ostavili narod bez zdravstvene zaštite. 

Iguman manastira Draganac Ilarion rekao je da je Grujičićeva došla u pravom trenutku na Kosovo i Metohiju sa porukom da tu treba ostati i sačuvati mladost. 

"Posebno je značajno da se ljudi ohrabre u ovim dramatičnim uslovima i da, bez obzira na svu bizarnost svakodnevnice, Crkva širi optimizam i svedoči da je već sada dobro i da će, ako sledujemo Isusa Hrista, biti još bolje", rekao arhimandrit Ilarion.