Nevrijeme u Novom Pazaru

Grom pogodio u džamiju i napravio rupu u minaretu

  • 30.07.2018. 16:25

U nevremenu koje je danas zahvatilo Novi Pazar grom je pogodio u minaret Arap džamije, jedne od najstarijih islamskih bogomolja u ovom gradu, i oštetio ga napravivši rupu dužu od jednog metra.

Ljudi koji su se u to vrijeme zatekli u blizini rekli su da se začuo jak prasak i da su zatim sa minareta pali dijelovi fasade i komadi cigle, prenijeli su beogradski mediji. 

Na minaretu je poslije udara groma ostala rupa, a nevrijeme u Novom Pazaru praćeno je jakom kišom i grmljavinom. 

Arap džamija je jedan od najstarijih vjerskih objekata u Novom Pazaru, koji se spominje još u popisu iz 1528. godine. 

Ovaj objekat iz osmanskog perioda je u okviru Stare čaršije i prostorno pripada kulturno-istorijskoj cjelini od izuzetnog značaja. 

Čelnici gradske uprave i Islamske zajednice u Srbiji, zajedno sa Turskom agencijom za razvoj u martu su potpisali ugovor o izradi tehničko-projektne dokumentacije za rekonstrukciju hamama i kompleksa Stare čaršije "kako bi se zadržao i revitalizovao orijentalni izgled" ovog dijela grada. 

Tim dokumentom, čiju izradu finansira Vakufska direkcija Turske, obuhvaćena je i rekonstrukcija Arap džamije. 

Planirano je da projektna dokumentacija, na kojoj rade turski stručnjaci, bude završena do kraja ove godine, a naredne godina očekuje se početak radova. 

Do prije dvije godine Arap džamija bila je centralna gradska džamija, ali je zbog oronulosti postala nebezbjedna za obavljanje vjerskih obreda i zbog toga je zatvorena. 

Pred sam početak ovogodišnjeg Ramazana počela je njena rekonstrukcija i "podigla javnost na noge", a Gradska uprava se odmah oglasila sa ocjenom da je na djelu "nestručna rekonstrukcija i još jedna u nizu agresija na kulturnu baštinu grada". 

Zatraženo je i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, a direktor ove institucije Mirjana Andrić je krajem maja donijela rješenje kojim se "zabranjuje Islamskoj zajednici u Srbiji, Muftijstvu sandžačkom, izvođenje radova na krovnoj konstrukciji i kovnom pokrivaču na Arap džamiji u Staroj čaršiji, zbog toga što se radovi izvode bez utvrđenih uslova za preduzimanje mjera tehničke zaštite".  

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)