Grafit "Kosovo je Albanija" na zgradi škole kod Gračanice

11:32, 18.02.2020.
Izvor: Telegraf.rs
Na pomoćnom objektu škole "Miladin Mitić" u Preocu, nedaleko od Gračanice, jutros su uočeni grafiti "Kosovo je Albanija“ i "Slava pobjednicima", ispisani na albanskom jeziku, saznaje Kosovo Onlajn.

Poruka na zgradi srpske osnovne škole "Miladin Mitić“ u Preocu u kojoj pored osnovaca nastavu pohađaju i učenici srednje Mašinske škole osvanula je samo dan nakon obilježavanja kosovske nezavisnosti.

Predsjednik opštine Gračanica Srđan Popović je u telefonskoj izjavi za Kosovo Onlajn rekao da je na putu za Preoce gdje planira da obiđe školu i sastane se sa liderima sela i mještanima u cilju smirivanja situacije.

- Razgovaraću sa mještanima, a političari treba da budu veoma pažljivi kakve poruke šalju. Juče su poslate veoma oštre poruke iz Prištine što sigurno utiče na raspoloženje kod albanskog naroda. Srbe i onako stavljaju na marginu interesovanja, kao da ne postoje. Mi smo dežurni krivci za sve, jednostavno albanski političari su ti koji treba da smiruju situaciju i da šalju poruke mira i pomirenja, a sam čin unošenja zastave OVK u Parlament na neki način je stavio na stranu multietničko Kosovo i sve ostale narode koji žive na KiM, a favorizuje samo jedan - rekao je Popović.

On je takođe naveo da će insistirati da se počinioci ovog incidenta pronađu i kazne, a ne kao što je to bilo sa prethodnim slučajevima. "Ovo je za svaku osudu i zaslužuje sankcije", naglasio je Popović.

- Na našim školama ponovo ispisuju grafite, i to poslije Ugljara, Suvog Dola, Lipljana, Babinog Mosta, ponavljaju iste stvari, a počinioci do danas se ne znaju - rekao je Popović.

On je dodao da nekažnjavanje ovakvih djela ohrabruje druge da mogu da rade ovakve stvari, što sigurno ima za cilj zastrašivanje Srba.

Osnovna škola u Preocu radi kao istureno odieljenje škole "Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela. Ovo je nekada bilo čisto srpsko selo, ali je prodajom srpskih imanja u međuvremenu postalo multietničko, mada Srbi i dalje čine većinu.