Saopštio Goran Vesić

Grad Beograd će finansirati obnovu riznice Hilandara

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2021. 10:58

Grad Beograd će finansirati obnovu riznice manastira Hilandar, najavio je danas zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je naveo da je ovaj dogovor postignut sa igumanom Metodijem drugog dana posjete delegacije Beograda manastiru Hilandar, te istakao da ne postoji srpski manastir sa vrednijom arhivom od Hilandara u kojoj se nalaze carske povelje, ikone i čitav niz artefakata.

On je ukazao da je, kako bi to bilo urađeno, potreban Zakon o Hilandaru, koji se ovih dana usvaja u Skupštini Srbije, a kji će omogućiti da sljedeće godine u budžetu budu odvojena sredstva za Hilandar.

Vesić je istakao da će zakon biti najznačajnija pomoć srpske države ovom manastiru poslije 1900. godine, kada je kralj Aleksandar Obrenović potpisao sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom o dinansijskoj pomoći Hilandaru na osnovu kojeg su plaćeni dugovi manastira, pa je tako ostao srpski.

Ministar kulture Srbije Maja Gojković rekla je juče u Skupštini Srbije da će usvajanjem Zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog naslijeđa manastira Hilandar, po prvi put biti obezbjeđena stalna i sigurna podrška budžetskim sredstvima očuvanju tog manastira, koji je 2004. godine teško oštećen u katastrofalnom požaru.

Gojkovićeva je rekla da je Srbija do sada za obnovu Hilandara izdvojila oko 15 miliona evra.

Kao razlog za donošenje ovog zakona navedeno je to što Hilandar, koji je zajedno sa cjelokupnom baštinom Svete Gore upisan u Listu svjetske kulturne i prirodne baštine Uneska, predstavlja neprocenjivu vrijednost za srpsko kulturno i istorijsko nasljeđe.

Osim toga, manastir Hilandar je od svog osnivanja 1198. godine samoupravna monaška ustanova koja svojim neprekinutim postojanjem predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.

Hilandar je prije 17 godina pogodio katastrofalni požar koji je zahvatio više od polovine manastirskog kompleksa u zidinama.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм