Zamjeraju odnos prema Kosovu

Gotovo pola Srba Crnu Goru doživljava kao svoju državu

10:07, 09.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Čak 44 odsto građana Srbije doživljava Crnu Goru kao sopstvenu zemlju, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus".

Crnu Goru za prijateljsku susjednu državu smatra 36 procenata građana Srbije, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet odsto vidi tu zemlju kao neprijateljsku. 

Prema ovom istraživanju, građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj mjeri zamjeraju odnos prema Kosovu i Metohiji i prema Srbima u Crnoj Gori i smatraju da je politika crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića najodgovornija za novonastale tenzije u odnosima dvije zemlje. 

Istraživanje, čije dijelove prenosi današnji "Blic", pokazalo je da nešto manje od polovine ispitanika ne očekuje eskalaciju tenzija između dvije zemlje i smatra da će odnosi biti korektniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će doći do verbalne eskalacije, a samo tri procenta očekuje eskalaciju. 

Odgovarajući na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 odsto anketiranih smatra da treba izbjegavati provokacije, 38 odsto da na njih ne treba odgovarati, 24 odsto da treba da imati znatno pomirljiviji ton, 18 odsto da stalno treba podsjećati na neosnovanost poteza Crne Gore i izbjegavati sukobe i zaoštravanje krize. 

Za to da državni vrh Srbije "odgovori istom mjerom, možda čak i jače" je 20 odsto ispitanih.