Moguće sankcije

Golgota za Srbiju: Tramp ne može da proguta isporuku pancira i saradnju sa Rusijom

  • 06.11.2019. 22:26

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa ne prašta Srbiji odlične odnose s Ruskom Federacijom na vojnom planu, te zato šalju specijalca Stejt departmenta Tomasa Zarzeckog, čovjeka zaduženog za rukovođenje Radnom grupom 231 i kažnjavanje država koje vojno sarađuju s Ruskom Federacijom, koji u petak stiže u Beograd.

Naime, ova posjeta nije nimalo slučajna, jer dolazi odmah nakon što je Srbija kupila ruski PVO sistem "Pancir" i nakon što se divizion PVO sistema S-400 vratio iz Srbije u Rusiju, poslije zajedničkih vojnih vježbi "Slovenski štit 2019".

Moguće sankcije

Nedavno su u Beogradu bili i specijalni izaslanici Vašingtona za dijalog Beograda i Prištine, odnosno za region zapadnog Balkana Ričard Grenel i Metju Palmer, a njihove posjete analitičari su tumačili kao pritisak na Srbiju da ubrza rješenje pitanja Kosova. Trn u oku im je bila i bliska saradnja sa zvaničnim Kremljom, tačnije administracijom Vladimira Putina. Palmer je čak jasno rekao da postoji "mogućnost da Srbija traži specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu sankcije".