Lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

08:34, 16.01.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Danas se navršava godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. I vlasti u Srbiji i predstavnici privremenih institucija u Prištini kažu da vode istragu, ali i pored tvrdnji i demantija o saradnji u ovoj istrazi, odgovora na pitanje – ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića do danas nema.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. 

Na godišnjicu ubistva, supruga Olivera Ivanovića će zajedno sa sinom upaliti svijeću u Hramu Svetog Save u Beogradu gdje će biti održan i pomen. 

U Kosovskoj Mitrovici članovi Građanske inicijative SDP, prijatelji i poštovaoci okupiće se ispred stranačkih prostorija. 

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, godišnjicu ubistva obilježiće u 12.44 u spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu.

I organizatori protesta "Jedan od pet miliona" obilježiće godinu dana od ubistva skupom od 18 časova ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. 

Njima će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva pješke došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obilježavanju tog događaja. 

U okviru istrage, kosovska policija uhapsila je trojicu Srba – Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Marka Rošića zbog sumnje da su umiješani u ubistvo Olivera Ivanovića.  

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba sa Kosova i predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM. Oni koji su ga dobro poznavali, kažu da nije bio čovjek koga su prijetnje mogle da zaplaše i spriječe da čini ono što je smatrao ispravnim.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je bio predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo, odakle je smijenjen 2001. godine.

Kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. godine nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku. 

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porijekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smjera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gdje je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gdje je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika, pa je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živio je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina i ćerku.