Predsjednik Udruženja jevrejsko–srpskog prijateljstva

Frojnd: Hrvatska i dalje negira istinu o ustaškim zločinima

  • 17.05.2020. 10:21

Predsjednik Udruženja jevrejsko–srpskog prijateljstva iz Јerusalima Majkl Frojnd izjavio je da je Hrvatska činila sve da minimalizuje ono što se dogodilo u NDH, te da i dalje negira istinu o ustaškim zločinima, posebno o užasima Јasenovca.

"Јasenovac je bio Balkanski Aušvic i nadam se da će knjiga profesora Gideona Grajfa podići svijest o ovom mračnom poglavlju istorije Balkana", rekao je Frojnd za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, Јasenovac je predugo bio skriveni holokaust za veći dio svijeta uprkos užasnim, varvarskim zločinama koji su tamo počinjeni.

Frojnd je naglasio da mu je drago što je Svjetski jevrejski kongres pokrenuo ovo pitanje kod hrvatske Vlade i vjeruje da je imao važan uticaj.

"Prerano je reći da li je Hrvatska iskrena u svojim naporima da prizna istinu o onome što se dogodilo u Јasenovcu, ali se nadam i molim da jeste", naveo je Frojnd.

Frojnd je dodao i da je odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da oda počast žrtvama Holokausta "više od gesta".

Govoreći o Kosmetu, Frojnd je rekao da je Kosovo i Metohija kolijevka srpskog identiteta i mjesto u kome se rodila velika nacija baš kao što su Јerusalim, Јudeja i Samarija kolijevke jevrejskog naroda.

"Ove teritorije su "živa srca" dva naša naroda tako da ne mogu da razumijem kako neko može da predloži ili sugeriše da se Srbi odreknu Kosmeta ili da se Izrael odrekne Јerusalima, Јudeje i Samarije. Da li bi se bilo koje ljudsko biće odreklo svog srca?", pita Frojnd, ponosan što je Izrael uprkos velikom međunarodnom pritisku uporno odbijao da prizna samoproglašeno Kosovo.

Тагови: