Freska - U beogradskom hramu mitropolit Amfilohije naslikan kao svetac

  • 23.12.2020. 11:03

Od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija prošlo je manje od dva mjeseca, a njegov lik već se našao na fresci, koja nalikuje onima na kojima su prikazani svetitelji.

Freska sa koje nas posmatra Amfilohije Jasnovidac u arhijerejskoj odeždi, sa zlatnim oreolom oko glave, jevanđeljem u rukama i prstima spojenim za blagoslov, naslikana je u Hramu Svetog Trifuna u Beogradu koji se nalazi u naselju Mali Mokri Lug. A to je urađeno, kako su saopštili iz te svetinje, jer ih je on posebno zadužio, te su željeli da i na taj način zauvijek sačuvaju sjećanje na njega.

U mnogim vjernicima ova freska izazvala je posebne emocije i zaključili su da je Amfilohiju baš tu i mjesto jer je, po njima, Đedo (kako ovog vladiku zovu u Crnoj Gori) još za života bio svetac.

Sa druge strane, ima i onih koji su mišljenja da je sve urađeno preuranjeno i da je na freskama mjesto samo onima koji su kanonizovani.

Sagovornici iz te svetinje kažu da nemaju dilemu da su učinili pravu stvar i da uopšte nije urađeno rano.

- Odlaskom takvog čovjeka čitava SPC izgubila je mnogo, i ne samo SPC nego i čitav pravoslavni svijet. Svi tugujemo za njim, a mi posebno jer da nije bilo njega, možda ne bi bilo ni našeg svetog Hrama. Nikada nećemo zaboraviti koliko je učinio za nas, ovo je bio samo mali gest kojim smo pokušali da mu se odužimo - rekao je sagovornik.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.