Srbija

Folijom na pijaci bore se protiv virusa korona

  • 27.03.2020. 19:07

Epidemija virusa korona u Srbiji uslovila je ne samo izmenu radnog vremena beogradskih pijaca, već i drugačiji način kupovine. Vrijeme kada smo sami mogli odabrati voće i povrće najprimamljivijeg izgleda je iza nas, jer su tezge obmotane PVC folijama, a prodavci poručuju: "Bez pipanja!".

Zaštitne mjere na pijacama u Beogradu na snazi su od četvrtka, kažu za Sputnjik prodavci na pijaci "Skadarlija", popularnoj "Bajlonijevoj" u Starom gradu. Tako, ne samo što su zakupci tezgi u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice (mada se može po koji videti i bez toga), već je ponuda na tezgama zaštićena od dodira brojnih kupaca providnim PVC folijama.

Sagovornici Sputnjika objašnjavaju da je ovaj propis donelo JKP "Gradske pijace Beograd" zbog pandemije, pa je na kupcima da kažu šta žele i u kojoj količini, a prodavci će robu odabrati, staviti u kesu i izmjeriti.

"Narod se ne buni zbog ovog pravila, ali to za nas znači više posla, jer su do sada kupci sami birali šta žele i stavljali u kesu. Sa druge strane, prodaja je povećana jer jedna mušterija kupuje za pet ili šest ljudi, odnosno za penzionere koji ne mogu da izlaze", priča nam prodavac na "Bajlonijevoj" pijaci.

Cijene domaće robe, kaže, nisu povećavali, dok je južno voće poskupelo za nekih desetak posto.

"U ovo vreme mandarine i limun i inače nestaju, pa cena skače. To se poklopilo sa koronom, pa narod misli da su cene veće zbog virusa. Šta da se radi", kaže prodavac uz osmjeh koji kroz masku samo naziremo.

Gotovo polovinu praznih pijačnih tezgi naš sagovornik objašnjava činjenicom da je dobar dio zakupaca, njegovih kolega, stariji od 65 godina, pa za njih, od kako su uvedene mjere zabrane kretanja - posla nema.

Treba sve spakovati prije policijskog časa

Da je promet povećan u odnosu na period prije proglašenja pandemije svjedoči i mlada prodavačica na jednoj od tezgi pijace "Skadarlija". Robu donosi iz Ritopeka, a na pitanje kako izgleda pijačni dan u vreme virusa korona, kaže:

"Malo je napornije zbog policijskog časa jer treba sve na vreme spakovati i otići kući. Međutim, ljudi su postali mnogo kulturniji. Traže da im mi damo robu, ne biraju, nema više preturanja po robi, dodirivanja, lomljenja. Potpuno je drugačije nego što je do sada bilo. Epidemija je među narod uvela kulturu".

I dok je "Bajlonijeva" pijaca zaštićena, na "Kalenić" pijaci može se videti i nezaštićen dio sa tezgama. Iako petak nije pijačni dan, na obje pijace oko podneva bila je gužva, a masku je na licu imalo nešto više od polovine kupaca.

Тагови: