Tekst o dogovoru Beograda i Prištine

Foks njuz prekrstio Srbiju u "Serkosovobiju"

08:34, 08.01.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Sajt Foks njuz u tekstu u kome piše da se američki predsjednik zalaže za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, Srbiju nazvao - Serkosovobijom.

U tekstu novinarke Holi Mekej navodi se da administracija predsjednika Donalda Trampa želi da zabilježi još jedan spoljnopolitički poen time što će ohrabriti lidere "Srbije i Kosova da potpišu mirovni sporazum na ceremoniji u Bijeloj kući".

"Dugogodišnji problemi između Kosova i SERKOSOVOBIJE nedavno su postali intenzivniji, toliko da bi mogli da izazovu oružani sukob", navela je Mekejova. 

Thumbnail

Ona u teksu piše, pozivajući se na neimenovani izvor, da je kosovski predsjednik Hašim Tači nedavno putovao u Njemačku gdje se sastao sa američkim ambasadorom u toj zemlji Ričardom Grenelom kako bi razmotrili mogućnost da Priština smanji tarife na robu koja stiže iz centralne Srbije, što bi dovelo i do smanjenja tenzija. 

Izvor Foks njuza ističe da je Tramp otvorio put objema stranama ka dobijanju veće podrške Vašingtona i da želi da postignu sporazum. "Ako se obje strane slože, on će podržati sporazum. Za razliku od EU, sve je na stolu", napisala je ona. 

Kako se navodi, Tačijev sastanak s Grenelom, koji je stručnjak za spoljnu politiku i upoznat s položajem kosovskih Srba, pomogao je, navodi ona, "podizanju značaju ovog pitanja".