Dragan Simić

Fakultet postavljen na dobre osnove i ima izglednu budućnost

  • 13.11.2018. 20:32

U Beogradu je večeras održana svečana akademija povodom 50 godina od osnivanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i sam bio student tog fakulteta.

Svečanost u Narodnom pozorištu počela je intoniranjem himne Srbije i studentske himne "Gaudeamus igitur", a dekan FPN-a Dragan Simić rekao je da je Fakultet osnovan 1968. godine u vrijeme kada se to malo očekivalo imajući u vidu društvene okolnosti, a da je tokom pet decenija postojanja na njemu razvijana politička nauka koja je bila u glavnom toku svjetske politikologije.

Simić je, obraćajući se okupljenima, istakao da su svršeni studenti FPN-a, kao i profesori i asistenti, davali i daju veliki doprinos razvoju društva u zemlji, dodajući da je u proteklih pet decenija više od 15 hiljada ljudi steklo diplomu na nekom od nivoa studija na ovom fakultetu.

On je naveo da je među bivšim studentima FPN-a, ima i predsjednika država, ministara spoljnih poslova, diplomata, vrhunskih profesora, urednika u medijima i novinara.

"Danas FPN predstavlja školu demokratije, ali i državništva, kritičke misli i dijaloga. Fakultet danas ima četiri smera i oko 5.500 aktivnih studenata na osnovnim studijama, master programima i doktorskim studijama", naveo je Simić.

On je istakao da je FPN postavljen na dobre osnove i da ima izglednu budućnost jer su njegovi temelji izgrađeni na viziji osnivača, prvih profesora i asistenata.

Na svečanoj akademiji govorili su i rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, profesor emeritus Vukašin Pavlović i student prodekan FPN-a Margareta Smiljanić, a nastupilo je Srpsko jevrejsko pjevačko društvo "Braća Baruh" i violinsko-gitarski duo "Edit".

Svečanosti su prisustvovali i ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, novinar Milan Ljepojević, dekani fakulteta političkih nauka u regionu, studenti, profesori i druge zvanice.

FPN osnovan je 1968. godine kao prva nastavno-naučna ustanova te vrste u tadašnjoj Јugoslaviji.