Evropski parlament

Fajon: Srpski pristup najbolji način za napredak ka EU

  • 31.10.2019. 11:40

Evropski parlament zalaže se za proširenje EU, a Srbija je među najozbiljnijim kandidatima, izjavila je danas predsjednik delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama", rekla je Fajonova.

Ona je dodala da očekuje da će Evropski savjet promijeniti odluku u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da će poslati pozitivan signal tim zemljama prije Samita EU - zapadni Balkan u Zagrebu, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je na sastanku sa predstavnicima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU rekao da se Beograd zalaže za mir i stabilnost u regionu, a da regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susjedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju spoljnopolitičke prioritete države.

On je naveo da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu čiji se značaj ogleda u pružanju podrške evropskim integracijama Balkana kroz konkretne projekte i mjere.

Тагови: