Evropska unija

Fabrici: Srbija nije na mračnoj strani istorije 

  • 03.03.2019. 21:31

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocijenio je da Srbija nije na mračnoj strani istorije dok ide ka Evropskoj uniji, pohvalivši ekonomske reforme koje sprovode beogradske vlasti.

"Vjerujem da bi Srbija trebalo da se smatra svijetlom stranom budućnosti, ako je budućnost EU", rekao je Fabrici. 

On je dodao da ono što se traži od Srbije, traži se i od drugih balkanskih zemalja, kao i da sve moraju da se kreću u istom pravcu i dijele iste vrijednosti. 

Govoreći o napretku Srbije u pregovorima sa EU, Fabrici je naglasio da su reforme naprednije u ekonomskom području, prenose beogradski mediji. 

"Vidjeli smo da reforme donose rezultate - ekonomija raste, nezaposlenost opada. A svakako se može učiniti više i mi ohrabrujemo vlasti da čine više, da ekonomija raste brže i na održiv način", rekao je Fabrici i dodao da bi napredak trebalo napraviti u oblasti vladavine prava. 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Fabrici je rekao da je stav EU nepromijenjen i da smatraju da bi trebalo da se postigne trajan, pravno obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom i standardima EU. 

On je dodao da ne želi da komentariše ideje koje se pominju kao moguće rješenje, poput razgraničenja. 

"Beograd i Priština moraju da se dogovore o nečemu što je održivo i realno. Dakle ova ideja (o razgraničenju) ili bilo koju drugu mi ne komentarišemo u smislu sadržaja sporazuma koji će biti postignut", rekao je Fabrici. 

Kada se radi o taksama, koje je Priština uvela u novembru prošle godine na uvoz robe iz centralne Srbije, Fabrici kaže da su one posebna tema i da EU i dalje ostaje pri stavu da bi Priština trebalo da ih ukine.  

Тагови: