Rasim Ljajić

Evropska komisija da reaguje ako Priština poveća porez na robu iz Srbije i BiH

20:17, 06.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Evropska komisija mora hitno da reaguje ako se ispostavi kao tačna vijest da su institucije samoproglašenog Kosova povećale za 10 odsto porez na svu robu iz centralne Srbije i BiH, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

"Ako je ova vest tačna, to praktično znači da CEFTA sporazum više ne funkcioniše jer, uz sve vancarinske barijere koje je do sada samoproglašeno Kosovo uvodilo drugim ekonomijama i zemljama zapadnog Balkana, ovaj drastični korak znači da su se privremene kosovske institucije odlučile za klasičan protekcionizam", rekao je Ljajić.

On smatra da je ovo "alarm za hitno reagovanje", prije svega EU, koja je svojevremeno bila pokrovitelj CEFTA sporazuma, prenose beogradski mediji.

"U okviru CEFTA teško je očekivati da bilo koja institucija može da reaguje, jer je mehanizam za rešavanje sporova veoma spor", ukazao je Ljajić.

On je naveo da je uzaludno govoriti o slobodnoj trgovini, ukidanju barijera i zajedničkom ekonomskom prostoru, ako se unilateralno uvode barijere prema drugim partnerima zapadnog Balkana.