Milovan Drecun

EULEKS Prištini prepustio da sudi Srbima za navodne zločine

  • 02.04.2019. 10:29

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je Euleks prepustio pravosuđu samoproglašenog Kosova 11 predmeta, koji se svi odnose na Srbe, među kojima su generali Božidar Delić, Ljubiša Diković i Momir Stojanović.

"Reč je o 11 predmeta koje Euleks prepušta kosovskom pravosuđu, nadležnom tužilaštvu i sudovima. Svi se odnose na državljane srpske nacionalnosti", rekao je Drecun za RTS. 

Advokat Nebojša Vlajić, koji je branio pokojnog predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, kojeg je priština osudila za navodne ratne zločine nad Albancima, rekao je da su suđenja Srbima veoma mučna jer, kako kaže, mora da se dokazuje nevinost, i to pred ljudima za koje znate da ne mogu da donesu pravičnu odluku. 

On je istakao da se mora dokazivati nevinosti pred ljudima koji to neće da čuju i neće objektivno da razmotre dokaze. 

"Ako je ikakva nada postojala dok je Euleskovo pravosuđe radilo na Kosovu, mada je bilo i oslobađajućih presuda, sada je ima sve manje", rekao je Vlajić za RTS. 

Prema njegovim riječima, takve predmete će suditi isključivo lokalne sudije bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa, odnosno stranih sudija. 

"Oni kažu da su zadržali posmatračku ulogu, ali mogu slobodno da kažem da je to nevažna uloga koja nema nikakvog uticaja na sudije", objasnio je Vlajić. 

Što je još važnije, ukazuje Vlajić, na Kosmetu je promijenjen zakon o sudovima, tako da je za presudu za ratne zločine nadležan isključivo Osnovni sud u Prištini. 

"Neće moći da se sudi ni u Kosovskoj Mitrovici gde su većina sudija Srbi. To praktično znači da Srbi neće biti među sudijama, ali i ako ih bude, to će biti vrlo zanemariv broj", istakao je Vlajić. 

Kosovski sudovi preuzeli su slučajeve ratnih zločina od Euleksa, pa će se osim zločina koje su počinili pripadnici terorističe OVK nad Srbima, baviti zločinima nad Albancima za koje su osumnjičeni Srbi. 

RTS napominje da o suđenjima na Kosmetu govori i podatak da Euleks nije osudio nikog iz OVK-a za neke od monstruoznih zločina kao što su ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistva srpske djece u Bistrici ili dizanja u vazduh autobusa Niš ekspresa.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок