Predsjednik Turske

Erdogan u posjeti Srbiji 7. i 8. oktobra

  • 26.09.2019. 21:16

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doći će u dvodnevnu posjetu Srbiji 7. oktobra, saznaje nezvanično "Blic".

Erdogan, prema informacijama "Blica", dolazi u pratnji osam ministara, a prvog dana posjete trebalo bi da bude održana druga sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske i precizirani novi elementi političke i ekonomske saradnje dvije zemalje.

"Narednog dana biće održana trilaterala Srbija-BiH-Turska i poslije toga i ozvaničenje početka radova autoputa Beograd-Sarajevo. Kako sada stvari stoje, u Beograd će doći predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a domaćin će im biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, otkriva izvor "Blica", koji dodaje i da zasad nije planirana posjeta Erdogana Novom Pazaru.

Turski predsjednik je trebalo da dođe 29. avgusta, ali je zbog poslovnih obaveza i putovanja dolazak odložen. Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje. Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog savjeta za saradnju. Ovo će biti šesti susret dva predsjednika, a početkom ove godine, parlament u Ankari ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi", potpisan je u decembru prošle godine. Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege. U Srbiji posluje oko 800 turskih firmi, koje zapošljavaju osam hiljada ljudi.


Trgovinska razmena 1,3 milijarde dolara

Ratifikacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, otvorena su vrata da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje. Omogućena je i poboljšanje trgovinske razmjene. U 2017. godini, trgovinska razmjena prešla je milijardu dolara, a 2018. godine dostigla 1,3 milijarde dolara.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.