Turski predsjednik

Erdogan: Autoput Beograd-Sarajevo je put mira

  • 07.10.2019. 16:48

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da je auto-put Beograd-Sarajevo put mira, te poručio da će Turska nastaviti da podržava mir na Balkanu, kao i evroatlantski put tih zemalja.

"Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH, koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda u regionu", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Erdogan je naglasio da želi da svi projekti Turske i Srbije budu korisni za obje zemlje i za region, te dodao da će kamen temeljac za most na Savi povezivati Srbiju i BiH i prenijeti značajnu poruku za cijeli region.

On je rekao da će sve ono o čemu je razgovarao sa Vučićem imati veliki pozitivan uticaj na cio Balkan.

Prema njegovim riječima, Turska pokušava da pomogne zemljama regiona da postojeće probleme ostave za sobom.

Erdogan je naveo da je oduševljen izložbom koja je priređena povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske i da je ponosan na zajednički arhiv dvije države.

On je naglasio da je sa predsjedikom Srbije, kojeg je nazvao uvaženim prijateljem, imao plodne razgovore, kao i da su dokaz toga devet sporazuma, koji su potpisani između dvije delegacije i koji su dalje ojačali saradnju Srbije i Turske.

Erdogan je rekao da će tokom njegove posjete biti otvoreno šest fabrika i položen kamen temeljac za još jednu, te istakao da želi da vidi nastavak turskih investicija u Srbiji.

On je napomenuo da je na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini, te da je sa Vučićem dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi dolara kao dugoročan cilj.

Turski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što je u posjeti Srbiji poslije dvije godine i to na 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije države.