Sporni Ustav SPC

Episkopi u SAD povlače odluku koja je prijetila da žestoko uzdrma SPC

  • 28.02.2020. 18:10

Sporni Ustav SPC koji se odnosi isključivo na prostor SAD, a koji odudara od važećeg Ustava Srpske Pravoslavne Crkve u Sjevernoj i Južnoj Americi, sutra će biti povučen, otkriva za Sputnjik protojer - stavrofor Srboljub Miletić.

"Po izjavama i obećanju svih strana možemo gotovo sa sigurnošću reći da je ta stvar završena. Patrijarh Irinej je sa njima već bio u komunikaciji  prije odlaska u SAD i manje-više, prije ovog sastanka pozicija svakog od njih je poznata", rekao je protojerej Miletić za Sputnjik.

Patrijarh srpski Irinej predsjedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi.

Poglavar SPC otputovao je u američku misiju, kako bi bila završena situacija do koje je došlo zbog promjena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD, prije svega zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej.

"Episkop Longin, s kojim sam razgovarao odmah nakon donošenja spornog Ustava, kada je vidio da je to izazvalo veoma negativcne rekacije u širem krugu, kako među vjernim narodom, tako i među episkopima i ostalim ljudima u Crkvi, on je rekao da će biti protiv toga. On je to prvi odlučio, a za njim su i episkopi u Americi Irinej i Maksim odlučili da odustanu od tog Ustava“, prenio je Miletić, dodajući da se i danas čuo sa episkopom Longinom.

"Taj Ustav mora biti povučen od strane tela koje ga je donijelo, a to će se sutra dogoditi" precizirao je on za Sputnjik.

Sporni Ustav je predstavljao konstitutivni crkveno-pravni akt nove samoproglašene crkvene autonomije SAD. Izmijenivši odredbe o teritorijalnom važenju Ustava SPC Severne i Južne Amerike na koju se važeći Ustav odnosio ta autonomija je faktički bila ukinuta.

Tokom posjete SAD patrijarh Irinej će obići i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм