Episkop Irinej: Najveće opasnosti su duhovne epidemije zla

  • 19.04.2020. 17:41

Njegovo preosveštenstvo episkop novosadski i bački Irinej rekao je da su epidemije zla mnogo veća opasnost od bilo kakvih materijalnih virusa i da se ne pamti ovakva mržnja, koja se razvila prema Bogu i Crkvi.

Episkop Irinej služio je danas vaskršnju liturgiju u novosadskom Sabornom hramu, te je u besjedi istakao da se najveći hrišćanski praznik Vaskrsenje Hristovo slavi uprkos složenim uslovima.

"Čak i u uslovima u kojima ga slavimo ove godine Vaskrs je za nas izvor vječne radosti i blagodarnosti Gospodu. Svi mogući virusi, zaraze i epidemije su opasnost, ali najveća opasnost su duhovne epidemije zla", rekao je vladika Irinej.

Episkop je je istakao da su "neprijatelji Boga i Crkve" razvili nezapamćenu mržnju i propagandu kakva se ne pamti.

"Mislim da sam od svih vas ovdje najstariji, i mladost i djetinjstvo sam proveo u vrijeme kada su Crkvu progonili bez milosti, sveštenike ponižavali, hapsili, često i ubijali, i bez suda i sa sudom, ali ovakvu ostrvljenost na sve što je nama sveto ni tada nisam doživio, da se ismijvaju sa svetom Liturgijom, da se ismijvaju sa svetim tajnama crkve, da se ismijvaju sa Svetim Pričešćem, s kojim pravom", naveo je vladika Irinej.

On je poželio da se nikada ne ponovi da u najsvetije dane bude nevolja poput današnjih, saopštila je Informativna služba Eparhije bačke.

Vladika je istakao da Bog opominje, savjetuje ljubavlju, podsjeća, priziva, ali da je svako slobodan da bira svoj put i doživljaj Božjega prisustva.

U svim hramovima Eparhije bačke danas su služene vaskršnje liturgije, kojima je prisustvovao manji broj vjernika, jer je na snazi policijski čas uveden zbog epidemije virusa korona.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм