Beograd

Epidemiolozi kažu da se zaraza otela kontroli, korona se širi među studentima

  • 19.06.2020. 16:22

Otkako je prošle nedjelje virus korona uspio da uđe među studente, epidemiološka situacija u ovoj populaciji postaje sve ozbiljnija.

U Studentsku polikliniku do ponedjeljka su, kako je potvrdila za “Politiku” epidemiolog ove ustanove Mila Paunić, od ukupno 35 uzetih briseva mladića i djevojaka koji studiraju u Beogradu, stigla čak 24 pozitivna rezultata za testirane mladiće i djevojke koji studiraju na Beogradskom univerzitetu. Dodatno zabrinjava i to što je veliki broj akademaca „sumnjiv”.

U utorak ih je testirano 20, u sredu 17 a juče su brisevi uzeti od 35 studenata i svi oni još čekaju rezultate.

Zaraza je, kako saznaje Blic, uspjela da uđe u čak četiri objekta Studentskog centra „Beograd”. Među njima je najugroženiji „Studenjak” koji je sa svoja četiri bloka i najveći dom u Beogradu, a oboljelih ima i u domovima „Patris Lumumba”, „Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević” („Lola”) kao i na „Karaburmi”.

– Studenti koji žive u domovima smješteni su u hostelu „Lola”. Tamo se nalaze i pozitivni i oni koji još čekaju testove i ukupno ih je 22. Ne znamo šta ćemo dalje i gde ćemo zbrinuti pacijente koji su pozitivni, a stanari su domova, jer nemamo više mjesta, popunjen je kapacitet – zabrinuta je Paunićeva.

Klinička slika među zaraženim akademcima je, dodaje ona, vrlo šarolika – neki od mladića i djevojaka imaju relativno blage simptome, ali ima i onih sa visokom temperaturom i upalom pluća.

Infekcija je prijavljena i na dva fakulteta. Prvi oboljeli na visokoškolskim ustanovama prošle nedjelje pojavili su se na Biološkom fakultetu kada je potvrđeno da je pozitivan jedan njihov istraživač, dok je juče dekan Poljoprivrednog fakulteta, profesor Dušan Živković rekao da je virusom korona zaraženo i troje njihovih studenata.

Zbog toga je nastavničko vijeće odlučilo da se kolokvijumi neće održavati, a da će se na vježbama i dalje poštovati sve mjere zaštite.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина