Smanjivaće se broj oboljelih

Epidemija gripa na vrhuncu, slijedi opadanje

  • 15.02.2019. 10:35

Epidemiolog Leposava Garotić Ilić izjavila je danas da je epidemija gripa u Srbiji na vrhuncu i da se očekuje da za sedmicu ili dvije počne da opada broj oboljelih.

Ona je navela da je, prema posljednjim podacima, na području Beograda od gripa preminulo osam osoba, odnosno smrtni ishod kod njih može da se poveže sa komplikacijama izazvanim ovim virusom. 

"Ne bih pravila paniku u vezi sa obolevanjem sa smrtnim ishodom zbog toga što svake godine u svetu umre od 350.000 do 500.000 osoba od posledica gripa", rekla je Ilićeva za Radio-televiziju Srbije. 

Ona je navela da su među umrlima hronični bolesnici, kardiovaskularni, dijabetičari i gojazne osobe, kao i da prema zvaničnim podacima nijedna preminula osoba nije bila potpuno zdrava prije nego što je dobila grip. 

Ilićeva je podsjetila da juče školski raspust u Srbiji produžen za sedam dana, tako da je smanjen rizik od prenošenja virusa među školskom djecom. 

U Srbiji je ove godine evidentirano 29 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa gripom, saopštio je juče Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

Prijavljeno je 104.687 oboljelih, a najveći broj su djeca uzrasta do četiri godine. 

Riječ je o virusima gripa tipa A /H1N1/ i A /H3N2/ koji su ove sezone prisutni u Srbiji, te zemljama regiona i Evrope.

Тагови: