Potvrdio Vulin

Englez priveden u Beogradu, odbio evakuaciju zbog uklanjanja bombe

  • 25.04.2021.13:28

Policija u Beogradu privela je jednog engleskog državljanina jer nije htio da se evakuiše iz stana na Banovom brdu, gdje se sprovodi uklanjanje avio-bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

On je naveo da je ta zaostala avio-bomba savezničke proizvodnje i da je ona uspomena na Vaskrs 1944. godine, kada su anglo-američke savezničke snage bombardovale Beograd.

"Zbog uklanjanja bombe zaostale iz Drugog svetskog rata na Banovom brdu evakuisano je više od 1.000 građana, bez ijednog incidenta, uklonili smo i devet starih vozila, a jedan engleski državljanin, pravio se Englez, nije hteo da se evakuiše, pa smo morali da ga privedemo", rekao je Vulin za TV "Prva".

Vulin je naveo da je uklonjen prvi upaljač sa bombe, koji je bio mehanički, i dodao da će od toga da li je drugi upaljač hemijski ili mehanički zavisiti da li će biti izvedena kontrolisana detonacija ili će bomba biti transportovana.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije su u beogradskom naselju Banovo brdo počeli jutros uklonjanje avio-bombe teške 242 kilograma, zaostale iz Drugog svjetskog rata, koja je pronađena na gradilištu u Nodilovoj ulici, na opštini Čukarica.

Govoreći o najnovijim dokazima, pronađenim u zazidanom bunkeru u kući u beogradskom naselju Ritopek, koja je pripadala kriminalnom klanu Belivuk-Miljković, Vulin je rekao da velika količina vrhunskog raznovrsnog oružja govori da su bili spremni i za obračun sa državom.

"Istraga će pokazati, ali imali su dovoljno naoružanja da izvrše ozbiljan napad na visokopozicioniranu štićenu ličnost, u ovoj zemlji to je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić. Danima su držali žive ljude i mučili, na kraju ubijali i stavljali u taj mlin za mlevenje mesa", rekao je Vulin, koji ne isključuje mogućnost da će biti još tih bunkera.

Ministar je, navodeći da ne isključuje mogućnost da će biti pronađeno još dokaza, rekao da pripadnici tog klana, koji su činili stravična ubistva, nikad neće izaći iz zatvora, te da su bili krvoločniji i opasniji od bilo koga iz "zemunskog klana", kao i da će biti otrkiveno čiju su podršku imali iz političkih i pravosudnih struktura.

Što se tiče saradnje sa policijom Crne Gore po pitanju borbe protiv kriminala, Vulin je rekao da se ne sarađuje dovoljno dobro, ali da se nada da će to biti unaprijeđeno sa dolaskom nove crnogorske vlasti.

"Očekujemo da crnogorsko pravosuđe omogući da saslušamo ili da nam izruči bar dva državljanina Srbije, koji su neposredno povezani sa klanom `Belivuk-Miljković`, jedan je čak izvršilac", rekao je Vulin.

Kada je riječ o namjeri Albanaca na jugu Srbije da iznad Velikog Trnovca podignu spomenik komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju "komandantu Lešiju", koji je za Beograd terorista, Vulin je rekao da je policija prekinula sve radove, te podsjetio da u Srbiji postoje zakoni i jasno se zna kome se može dići spomenik, te naglasio da će se zakon i u ovom slučaju poštovati.

Vulin je, kada je riječ o informacijama da je Agencija UN odlučila da marihuanu skine sa liste narkotika, rekao da nije donijeta odluka da je ta droga legalna, nego je samo prebačena iz jedne na drugu listu. On kaže da se marihuana i dalje smatra drogom, osim ako je za medicinske svrhe.

"U Srbiji je marihuana nelegalna i nedozvoljena, i nemoj niko da se igra sa tim - hapsićemo vas za pet grama, za jedan džoint. Zatvor je šest meseci", upozorio je Vulin.

Tagovi: