Marko Nicović

Emirati kupuju podršku za prijem Kosova u Interpol

  • 16.10.2018. 17:41

Kako bi Kosovo postalo dio Međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpola na sljedećoj Generalnoj skupštini te organizacije u Dubaiju, za delegacije zemalja koje će glasati za prijem pripremljeni su brojni skupoceni pokloni, poput roleksa, otkriva za Telegraf član Svjetske asocijacije šefova policija (IACP) Marko Nicović.

Nicović je do ovih saznanja došao, kako kaže, na posljednjem skupu najstarije svjetske organizacije koja okuplja šefove policije od 1893. godine.

"Egipatski predstavnik zakona me je obavijestio da će domaćini, odnosno Ujedinjeni Arapski Emirati darivati skupim roleks satovima sve one koji se lome oko prijema Kosova u Interpol, kako bi obezb,edili sigurno članstvo u ovoj organizaciji," navodi Nicović, nekadašnji načelnik Beogradske policije, advokat i član IACP već 34. godine.

On tvrdi da bi takav ishod bio katastrofalan po Beograd, ali i čitavu Evropu i svijet, ali da se boji da je sve već izdogovarano "s obzirom na to da je predsjedavanje Generalne skupštine Interpola preuzeo Južnokoreanac Kim Jong Jang, za koga se zna da radi po američkom diktatu".

"Prvi sam na skupu IACP u Orlandu, koji je otvorio američki predsjednik Donald Tramp, u prisustvu tri hiljade  ljudi, u trajanju od 5. do 8. oktobra, pomenuo Kosovo, nazivajući ga "mafijaškom teritorijom". Odmah sam naišao na odobravanje kolega iz Njemačke, Švajcarske, Turske, Grčke, Bugarske, Češke, Slovačke... Svi oni misle isto. Tako statistika švajcarske policije pokazuje da su 43 odsto osuđenih u toj zemlji zapravo Albanci sa Kosova.

Španski direktor policije objasnio je da su narko karteli promijenili trasu za trgovinu kokainom, te da više nije aktuelan put Zapadna Afrika - Španija, već je trasiran novi i obuhvata albanske luke Drač, Sarandu... Zamislite da se sada granica između Kosova i Albanije izbriše, ta mafijaška teritorija će se neometano proširiti - dodaje on.

Prema riječima Nicovića, bojazan od prijema Kosova u Interpol iskazao je i šef obavještajne službe Italije.

"Baš zbog toga su zvaničnici Kosova na skup u Orlandu poslali Srbina Dragana Petkovića, zamjenika direktora policije Kosova, nisu hteli sami da dođu u vučju jazbinu, znali su da će biti nezgodnih pitanja i rezultata analiza," zaključuje Nicović.