Dedinje

Dvorski kompleks otvoren za turiste

  • 29.03.2019. 22:57

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević danas su u Beogradu zvanično otvorili 15. turističku sezonu obilaska Dvorskog kompleksa na Dedinju i pozvali sve zainteresovane da se pridruže obilascima od 3. aprila do 31. oktobra, saopšteno je iz kancelarije Karađorđevića.

Tokom obilazaka, posjetioci će imati priliku da posjete Kraljevski dvor, Beli dvor, Dvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog i Kraljevski park, kao i da se sretnu sa prinčevskim parom Karađorđevića, kada su u Srbiji. 

Tokom jednoipočasovne šetnje, u pratnji profesionalnih turističkih vodiča, posjetioci će moći da se upoznaju o istoriji, umjetnosti i kulturi Srbije. 

Princ Aleksandar rekao je da su istorija i sjećanja Dvorskog kompleksa veličanstveni, te da je veoma važno da se prenesu mlađim generacijama. 

"Često se dešava da naši ljudi nisu potpuno svesni istorije i važnih umetničkih dela koja su ovde, a organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se sve to vidi i nauči nešto novo", rekao je princ Aleksandar. 

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović zahvalio je Karađorđevićima za saradnju i naglasio da je kraljevski kompleks jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u gradu. 

Turistička organizacija Beograda organizuje posjete Dvorskom kompleksu svake srijede u 10.00 časova, a subotom i nedjeljom u 10.00 i 13.00 časova. 

Ulaznica, kupljena kod Turističke organizacije Beograda po cijeni od 650 dinara 85,5 evra), uključuje organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Dvorskog kompleksa. 

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu besplatno da posjete Dvorski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posjetama svakog radnog dana od 10.00 do 14.00 časova, uz obaveznu najavu Kancelariji Karađorđevića na telefon +381/11-306-4050 ili mejlom /kancelarija@dvor.rs/. 

Svaka grupa mora imati najmanje 15, a maksimalno 50 posjetilaca.

Dvorski komleks na Dedinju prostire se na imanju od 134 hektara, na najvišem brežuljku ovog beogradskog naselja. 

Dvorski kompleks je napravljen za dinastiju Karađorđevića u periodu od 1924. do 1929. godine, a čine ga dvije primarne rezidencije - Kraljevski dvor i Beli dvor, kao i dvorska kapela Svetog Andreja Prvozvanog. 

Dvorovi su okruženi parkom za čije projektovanje je zaslužan pejzažni arhitekta Eduard Andre. 

U sklopu dvorskog kompleksa su i bazeni i kuhinje, slamnata kuća i kancelarija Maršalata dvora, a u njemu je i bogata umjetnička zbirka. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.