Poginulo 16 radnika

Dvije decenije od NATO bombardovanja RTS-a

10:17, 22.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U NATO bombardovanju zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu prije 20 godina poginulo je 16 radnika te medijske kuće.

Zgrada RTS-a pogođena je 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova i to je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem, podsjećaju iz RTS-a. 

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije. 

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. godine osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade da ljude i tehniku izmjesti iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici. 

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak. 

Kao znak sjećanja na poginule u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika "Zašto?", porodice i prijatelji stradalih i ove godine postaviće pitanje zašto su oni poginuli. 

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmjeni, i Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru. 

Poginuli su i Dragorad Dragojević (27), radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, i Ivan Stukalo (33), tehničar. 

Poginuli su Dejan Marković (39), radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter. 

Večeras će biti održan komemorativni skup, a prije toga RTS, zajedno sa Udruženjem novinara Srbije organizuje Međunarodnu konferenciju "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima".