Srbija

Dva smrtna slučaja se mogu dovesti u vezu sa gripom

11:18, 11.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Srbiji su u ovoj sedmici prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa područja Beograda, Nišavskog i Južnobačkog okruga, a najviše oboljelih je uzrasta do četiri godine, ali i među mladima i radno aktivnim stanovništvom. 

U izvještaju Instituta navodi se da je prvi potvrđen slučaj gripa od početka ove godine registrovan na području Vojvodine i da je riječ o virusu gripa tip A. 

Prva dva slučaja infekcije virusom gripa tipa A u Srbiji u ovoj sezoni potvrđena su u Beogradu i Nišu, objavljeno je u izvještaju Instituta od 26. decembra prošle godine. 

Od 31. decembra do 6. januara u Srbiji je zabilježeno 3.427 oboljelih od bolesti sličnih gripu sa incidencijom od 47,21. 

Prema podacima "Batuta", od početka sezone 2018/19. godine, zaključno sa 4. januarom, u Srbiji je registrovano 47.612 oboljelih od oboljenja sličnih gripu, što je 13 odsto više nego u istom periodu prethodne sezone kada ih je registrovano 41.380. 

U izveštaju "Batuta" objavljenom 4. januara navodi se da je prijavljen 21 slučaj teške akutne respiratorne infekcije, a da je laboratorijskim testiranjem devet uzoraka, kod tri dokazan virus gripa A. 

Grip je prošle godine u Srbiji odnio 15 života, a 2017. godine, zbog komplikacija izazvanih virusom gripa, preminulo je 26 osoba.