Novi Sad

Dva pacijenta zaražena koronom u Srbiji u veoma teškom stanju

  • 18.03.2020. 19:33

Dvoje pacijenata koji se nalaze u Kliničkom centru Vojvodine nalaze se u veoma teškom stanju, rekla je večeras premijerka Srbije Ana Brnabić govoreći na konferenciji za medije o zaraženima od korona virusa u našoj zemlji.

Kako je istakla, među onima koji su na respiratoru je još jedna osoba koja je imala sezonski grip, a za koju se kasnije ispostavilo i da je zaražena virusom COVID-19. Ona se nalazi u Kliničkom centru Niš.

- Na respiratorima je troje u KC Vojvodina, od kojih je dvoje u zaista teškom stanju, a jedna osoba je u Nišu, međutim ona je bila na respiratoru i prije ovoga, zbog sezonskog gripa. Jedna osoba nalazi se na respiratoru u KC Kragujevac i jedna na Infektivnoj klinici u Beogradu - kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da je od 6 osoba kojima je otkriven korona virus, dvoje iz Užica, jedna osoba iz Vranja, a troje iz Beograda. Oni koji su hospitalizovani njih 6 nalazi se u KC Vojvodina, dvoje je u KC Kragujevac, a 31 osoba nalazi se u KC Srbija na Infektivnoj klinici.

Nove mjere za povratnike

Brnabić je rekla da je zbog bezbjednosnih rizika i opterećivanje medicinskog sistema Srbije odlučeno da se dodatno pooštre mjere. Ona je rekla da je na sjednici vlade potvrđeno da od sutra oni koji prekrše mjeru samoizolacije, od povratnika, da je obezbjeđeno tri posebna objekta gde će ova lica biti smještena. Ove objekte će obezbeđivati Vojska Srbije, rekla je premijerka, a ko bude prekršio i ovu meru, suočiće se sa zatvorskim kaznama.

Od sutra ujutru otvaramo i karantin u Moroviću od 500 ležajeva, tako da će takva lica direktno biti upućena u taj kamp.

- U Srbiju se vratilo 65.142 naša državljana koji su boravili u inostranstvu. To će za nas biti poseban bezbjednosni izazov. Mi u ovo trenutku, zbog bezbjednosti građana, imamo podatke da se u Srbiju vraćaju naši građani iz inostrantva kojima je potvrđeno u zemljama u kojima borave da su zaraženi korona virusom i da lijekovima snižavaju temepraturu, dolaze ovde i mi ih stavljamo u izolaciju ili ih hospotalizujemo - rekla je Brnabić.

Brnabić je ponovila apel svim Srbima koji se vraćaju iz inostranstva i rekla da će svi morati da budu u karantinu. Ona je rekla da molbe nje i predsednika Vučića nisu uslišene i da su na Batrovcima danas kilometarske kolone.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.