Priština

Ðurić: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje sjever KiM

  • 17.05.2019. 22:47

Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine na sjeveru Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić pred izbore za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru KiM koji će biti održani u nedjelju, 19. maja.

"Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gde ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na severu KiM", rekao je Ðurić gostujući na televiziji O2. 

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najprije nadali da se Srbi neće odazvati ovim izborima i da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na severu KiM. 

"Kada smo mi rekli "možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrzeti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM" onda su krenuli sa kampanjom zastrašsivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike", rekao je Ðurić. 

Naveo je da Albanci najavljuju da će u nedjelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će da nadziru da sve bude u redu i istakao da na to nemaju pravo.

"Na severu KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na severu KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga", rekao je Ðurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se sa jedne strane zastraše birači tako što će na svakom biračkom mjestu da budu policajci Albanci, a sa druge strane moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti.

Ðurić je pozvao Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost i dodao da naše ljude niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje.

"Oni znaju koliko su izbori u nedelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter severa KiM i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore", dodao je Ðurić.

Ðurić je rekao i da se politički predstavnici Albanaca u Prištini vrlo često služe falsifikatima što je, kako je istakao, uvreda za prave žrtve, i srpske i albanske.

On je rekao i da ne misli da je posebno produktivno da se nadmećemo u tome čije su žrtve bile veće i istakao da su srpske žrtve bile ogromne, tragične.

"Gde je 50.000 Srba koji su živeli u Prištini do 1999. godine? Gotovo svi su proterani. Gde je 12.000 Srba koji su živeli u Prizrenu? Svi do jednog su proterani. Gde su Srbi iz Peći, Uroševca, Vučitrna? Ko je odgovoran za hiljade ubijenih srpskih civila na KiM?", upitao je Ðurić.

"Odgovorni su ti koji danas sebi daju za pravo da se predstavljaju kao neki arbitri i sudije pravde i da u skupštini Kosova mašu papirima o navodnim ili možda nekim stvarnim zločinima, ali nema većeg apsurda i cinizma nego kada zlocinac priča o navodnim tuđim ratnim zločinima".

Fundamentalna razlika između nas i njih je, kaže Ðurić, u tome što u našem društvu postoji jasna i nepodijeljena osuda svih zločina na svim stranama.

"Mi nemamo nikakav problem da bilo ko ko je počinio bilo kakave zločine odgovara bilo gde, a oni su ti koji hoće da prave tribunale za Srbe, kako sami kažu, i da ih progone. To im je zapravo jedini cilj", zaključio je Ðurić.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.