Ukupan dug skoro dvije milijarde

Drug je ostavio kredit: Brozovi dugovi će se otplaćivati 22. godine

  • 09.02.2019. 10:20

Građani Srbije plaćaće Titove dugove još 22 godine, pošto posljednje rate kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina dospijevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan dug je veći od 1,7 milijardi evra, piše "Blic".

Iz Narodne banke Srbije kažu da će građani Srbije najduže plaćati dug prema Pariskom klubu, sve do 2041. godine. Ovom povjeriocu Srbija duguje još 1,09 milijardi evra, što znači da bi naredne 22 godine u prosjeku trebala otplaćivala po 49,5 miliona evra.

U NBS navode da će Srbija narednih 12 godina morati da vraća i dugove prema Svjetskoj banci, i to nešto više od 700 miliona evra.

Posljednja rata za kredit uzet od Kine 1999. godine dospijeva za dvije godine, dok će kredit koji su 1989. godine uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Branko Mikulić, Srbija otplaćivati još punih 15 godina.

Ministar finansija Siniša Mali kaže za "Blic" da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, bilo da je u pitanju finansiranje kapitalnih investicija i infrastrukture ili dugova nastalih u prethodnim decenijama.

On je naveo da Srbija, zahvaljujući stabilnom budžetu, dio sredstava koristi za otplatu skupih dugova i kredita, pa je tako prošle godine u cjelosti otplatila sav preostali dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara.

Mali je rekao da su u toku pregovori da Srbija u ovoj godini otplati dug prema Slovačkoj, koji potiče iz perioda SFRЈ i klirinškog načina plaćanja, te dodao da će Vlada Srbije i u narednom periodu težiti da prevremeno otplati kredite i dugove sa višim kamatnim stopama, kao što su reprogrami kredita kod Svjetske banke.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић