Specijalni sud

Drecun: Tužilaštvo privodi kraju istrage

  • 16.11.2019. 21:41

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je došao do informacija da se istrage koje sprovodi Specijalno tužilaštvo za zločine OVK privode kraju.

"Saznao sam par informacija koje upućuju na to da se istrage privode kraju i da se njima mnogo mnogo žuri", rekao je Drecun za RTS.

On kaže da je poslije izbora na Kosovu i Metohiji očigledno da su Ramuš Haradinaj i njegov klan jedan od prioriteta interesovanja Specijalnog tužilaštva i da više nemaju takve pozicije u funkcionisanju institucija.

"Hašim Tači je još uvek takozvani predsednik, ali se njegova pozicija klima zbog nove većine koja će verovatno biti uspostavljena u parlamentu", smatra Drecun.

On navodi da je Kadri Veselji, kao prvi čovjek ilegalne obavještajne službe Tačija, odgovoran za ubistvo više od 200 ljudi.

"To može da bude put ka Tačiju da se i on nađe na optužnici", rekao je Drecun.

Advokat iz Prištine Tom Gaši rekao je da je Tači najviše puta pomenut u izvještaju Dika Martija o zločinima i trgovini organima, na osnovu kojeg je i osnovan Specijalni sud za zločine OVK.

"Izgledi da dobije poziv Specijalnog suda nisu 99, već 100 odsto", ocjenjuje Gaši i dodaje da nema pravne logike da Specijalni sud završi svoj rad bez pozivanja Tačija u bilo kom svojstvu - osumnjičenog ili svjedoka.