Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM

Drecun: Stav Vašingtona da bez Beograda nema rješenja

  • 07.09.2019. 10:46

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da učestale posjete američkih zvaničnika svjedoče o tome da je u Vašingtonu prevagnuo stav da bez Srbije nema održivog rješenja za Kosovo i Metohiju.

"Sve što su ranije radili, počev od priznanja jednostrano proglašene nezvisnosti Kosova, pokazalo se da je bez efekta", rekao je Drecun za RTS, komentarišući posjetu američkih senatora Beogradu i Prištini.

Ukoliko se želi rješenje, kaže Drecun, moraju da se uvaže interesi Beograda i Srbije.

"Kod republkanaca i demokrata dolazi do stava da moraju obje strane nešto da izgube i da se dođe do kompromisa. Ne treba misliti da Kosovo za njih neće biti više država, ali se uvažava stav Beograda", dodaje Drecun.

On ističe da ne vidi ozbiljnije namjere Albanaca da poboljšaju položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

"Položaj Srba zavisi od Albanaca koji su većina. Mora da postoji politička volja da im se poboljša položaj, jer Srbi su građani "n-tog" reda. Albanci ugrožavaju bezbjednost Srba, njihov ekonomski, zdravstveni i obrazovni položaj", kaže Drecun.

On je ocijenio da budućnosti Srba umnogome zavisi od nastavka dijaloga koji bi trebalo da im omogući sigurnost na Kosmetu, te da treba sačekati rezultat izbora i ko će formirati vlast u pokrajini.

Drecun je upozorio na mogućnost da esktremni albanski političar kao Aljbin Kurti postane premijer samoproglašenog Kosova, što bi značilo da sa takvom politikom nema opstanka Srba.

"On je ekstremista, koji otvoreno zagovara veliku Albaniju i sa takvom politikom nema opstanka za srpski narod", naveo je Drecun.

On je rekao da je dostižan rezultat za Srpsku listu da osvoji svih deset zagarantovanih mjesta u parlamentu samoproglašenog Kosova, ali upozorava da postoje srpske stranke koje ne žele da sarađuju sa Beogradom.

"Albanci će sigurno pokušati da manipulišu rezultatima", dodao je Decun.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.