Sjednica SB UN o Kosovu

Drecun: Priština želi da zastraši Srbe na sjeveru Kosmeta

  • 10.06.2019. 09:26

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je dobro što će Srbija imati priliku da na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN ukaže na brutalnu upotrebu sile Prištine s ciljem zastrašivanja Srba na sjeveru Kosova, ali da ne očekuje saglasnost među stalnim članicama Savjeta.

Drecun navodi da je dobro da se u kontinuitetu u Savjetu bezbjednosti razmatra situacija na Kosmetu jer je bilo pokušaja da to pitanje bude potpuno izbačeno iz agende tih sjednica. 

On je za RTS rekao da će Srbija na današnjoj sjednici, na kojoj će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN o Kosmetu, ukazati na neodgovorno ponašanje Prištine koja pokušava da blokira nastavak dijaloga, nasilnim upadima na sjever Kosova. 

Drecun naglašava da teško naoružani specijalci, uz prekomjernu upotrebu sile i gotovo uvođenje ratnog stanja, zastrašuju i izazivaju srpski narod. 

On ističe da je pitanje kakav će biti stav ostalih članica Savjeta bezbjednosti kada je riječ o prebijanju ruskog državljanina, pripadnika Unmika, te upozorio da će, ako to ne bude osuđeno, biti otvoren lov na predstavnike UN širom svijeta. 

"Ako se budu ponašali tako što će i na ovom polju da se dijele po pripadnosti, to neće biti dobro, jer će ti ljudi koji rade pri UN biti u situaciji da svako može da ih prebija i hapsi, a to će obesmisliti ulogu UN", napominje Drecun. 

On je dodao da je Kfor bio dužan da reaguje. 

Drecun ističe da je posljednje u nizu hapšenja Srba na Kosmetu samo pokazalo koliko je Srbija bila u pravu što se protivila da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Interpol. 

"Da je Kosovo postala punopravna članica Interpola imali bismo situaciju u kojoj bi oni podizali stotine hiljada potjernica za ljudima srpske nacionalnosti. Jer Priština će na svaki način pokušati da parira optužnicama specijalnog tužioca koje će iznijeti na vidjelo razmjere zločina koje je OVK počinio", smatra Drecun. 

On naglašava da će zbog toga i Srbija pokrenuti kampanju kojom bi međunarodnu javnost upoznala o brutalnom etničkom čišćenju koje je izvršeno nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. 

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku danać će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, a biće riječi i o brutalnoj akciji kosovskih specijalnih jedinica na sjeveru Kosova i Metohije, kao i o hapšenju i napadu na osoblje Misije UN. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji Srbiju predstavlja na sjednici, ukazaće na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se, osim nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija 1244. 

On će podsjetiti i na potrebu stalnog razmatranja pitanja Kosova i Metohije na sjednicama Savjeta bezbjednosti i na neophodnost da Unmik ostane angažovan na dosljednom sprovođenju zadatih ciljeva.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?